Рискове дебнат родните берачи на боровинки в Швеция

Животът

16-07-2013, 10:36

Снимка:

print screen

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

МВР и Комисията за борба с трафика на хора предупреждават, че изкупните цени ще се по-ниски

Добивът на горски плодове в Кралство Швеция като сезонна работа крие рискове, предупреждават от МВР и Националната комисия за борба с трафика на хора .Те припомнят за кризисната ситуация през лятото на миналата година, когато стотици български граждани се оказаха без препитание и средства да се завърнат в страната, в следствие на слабата реколта на боровинки и късното узряване на плодовете.

По предварителни прогнози на шведските власти, реколтата от боровинки през 2013 г. ще узрее по-късно, след края на месец юли, началото на месец август, а изкупните цени на плодовете ще са по-ниски. Всички българи, които планират да работят сезонно в Швеция, трябва да знаят, че част от прекупвачите на боровинки (които са и шведи, и българи) извършват нелегитимно изкупуване на плодовете, като изкупните цени са трикратно по-ниски от реалните. Така много хора стават неусетно жертва на измама, а  в последствие и жертви на трудова експлоатация.

От МВР и комисията предупреждават хората, които са решили да заминат, да бъдат предпазливи. Като рискови фактори в подобна ситуация сочат липсата на предварително подсигурени условия за живот, несигурността по отношение на добива и доходите, както и новите изисквания към прекупвачите на горски плодове в Швеция, които трябва да изкупуват плодовете единствено от лицензирани фирми, могат да поставят много български граждани в безизходица, извън дома им, без средства да се приберат.

Швеция има категорични изисквания за притежаване на здравна застраховка, на средства за първоначална издръжка и заделени средства за завръщане в България, в случай на измама или попадане в безизходна ситуация! Допълнително съществува законодателство, регулиращо ползването на земите и условията за пребиваване на сезонни работници, с което трябва да сте запознати, за да не станете жертви на трудова експлоатация.