Новият шеф на ДАНС трябва да бъда професионалист

Кандидатите за поста не били "сондирани в партиен формат"

"Нямаме правила, по които ще протече изслушването, но имаме въпроси и общо времетраене на отговорите – 15 минути", каза по БНР Димитър Дъбов, председател на парламентарната комисия за контрол върху службите и СРС-тата.

В тази комисия днес ще бъдат изслушани двамата кандидати за председател на ДАНС Владимир Писанчев и Недялко Недялков. "Новият шеф на ДАНС трябва да бъда професионалист. Важни са вижданията на кандидатите за развитието на ДАНС като контраразузнавателна структура и как ще се проведе битката с организираната престъпност и корупцията. Кандидатурите не са сондирани в партиен формат", уточни Дъбов.

"Комисията ще излезе с мнения за кандидатите, след което премиерът ще предложи един от тях за поста. Поканили сме председателя на парламентарната група на ГЕРБ. В рамките на тази седмица трябва да имаме шеф на ДАНС", каза още Дъбов.

Припомняме, че предишното назначение на председател на специалната служба предизвика протести, които продължават повече от месец. На 14 юни за шеф на ДАНС беше назначен соченият за медиен магнат депутат от ДПС Делян Пеевски. Същия ден хиляди излязоха на протест в столицата и в други големи градове на страната. Поради високата степен на обществено неодобрение Пеевски се отказа от поста. Това обаче не прекрати демонстрациите. Те прерастанаха в национални антиправителствени протести.