Правителството работи в режим на "чуваемост", заяви Йордан Цонев

Политика

16-07-2013, 10:05

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Протестиращите атакуваха Йордан Цонев

"Протестът не само се чува, но и работи в полза на обществото"

Въпреки че не подава оставка, кабинетът "Орешарски”, както и парламентът, работят в режим на чуваемост. Това обясни в ефира на bTV депутатът от ДПС Йордан Цонев. Заради ежедневните протести и напрегнатата политическа обстановка управляващите свели работата си до месечни програми, което значело, че "протестът не само се чува, но и работи в полза на обществото”.

За твърдението от последното проучване на НЦИОМ, според което 60% от хората са "за" предсрочни избори, Цонев твърди, че 34 на сто от тези хора не искали такива избори веднага. "Следователно работим в режим чуваемост и решаваме наболелите проблеми на страната", посочи народният представител.

Депутатът от формацията на Лютви Местан не постави времеви хоризонт за управлението на 42-рия НС - тоест срок, след който правителството да подаде оставка предсрочно, след като се е погрижило за въпроси като промени в изборния кодекс. По думите на Цонев - времето се определя от конкретни действия – сега, след 3 месеца, след половин година. "Това не е най-нужното."

Йордан Цонев твърди, че протестите са срещу резултатите от изборите на 12 май.

"Протестират избирателите на ГЕРБ, на сините, на СКАТ – е, кой ги спря, защо не гласуваха? Ако септември пак са същите резултати, какво правим ноември, какво става с държавата?", запита депутатът. Освен това, според него ще се стигне до парадокс – "десните искат избори, протестиращите искат избори, но не искат ГЕРБ и националистите."

"Обаче, ако сега има вот, ще получат хем ГЕРБ, хем още по-голям национализъм в лицето на "Атака" и СКАТ", каза Цонев.

За това дали е възможен вариант на управление в рамките на този кабинет, който включва и ГЕРБ, депутатът от ДПС беше категоричен, че това е "невъзможно". Според него нямало и вариант за съставяне на друг кабинет в рамките на този НС, "при положение, че то и това правителство върви трудно".

Цонев обърна внимание на една от важните промени в полза на гражданите, която щяла да стане факт до месец - реформа в защита на потребителите на кредити. Орган щял да решава извънсъдебно спорове с банките.

"Мислим да намалим погасителната давност на изпадналите в несъстоятелност. Имаме различия с търговските банки, но в следващите 30 дни ще има добри новини", обеща Йордан Цонев.