Година след атентата: Никой не знае кой е камикадзето

Най-доброто от печата

16-07-2013, 05:50

Снимка:

Булфото

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Издирват петима помагачи, подозират трима българи

  Година след атентата на летище Сарафово службите все още не знаят самоличността на камикадзето. Въпреки разпитаните над 150 души, направените десетки експертизи и следствени експерименти, обвинението разполага само с косвени доказателства. На 18 юли в Бургас ще бъде издигнат монумент в памет на загиналите българи и израелци. 

Петима помагачи на камикадзето от летище Сарафово издирват нашите и европейските служби, научи "Стандарт". Година след атентата в България все още никой от терористите не е задържан, признаха властите. На 18 юли 2012 г. неизвестен и до днес мъж се взриви до автобус на аеропорта и уби шестима души. Сред тях бяха петима израелски туристи и българин, шофьор на автобуса. Десетки бяха ранени.
В разследването на атентата се включиха британските, израелските и американските служби. И до ден днешен обаче никоя от тях не може да каже истинската самоличност на мъжа, който се взриви. У него тогава бе открита фалшива шофьорска книжка, издадена от щата Мичиган в САЩ. Върху нея бе изписано името Жак Филип Мартен. US службите обаче веднага съобщиха, че книжката е фалшива. От останките на трупа бяха иззети ДНК проби, пръстови отпечатъци. Направена беше и пълна възстановка на лицето му. Профилът обаче не съвпадна с този на нито един човек в света досега. Това прати в задънена улица разследващите, за които най-важно е да се установи самоличността на атентатора, за да се търси връзка с групировки или поръчители на взрива. Затова и дни преди навършването на първата годишнина, службите у нас удължиха разследването до ноември. Разследващите подозират, че трима от петимата помагачи на атентатора са с български произход. Самоличностите им обаче още не са разкрити, тъй като мобилните телефони, които са използвали за връзка с останалите участници в атентата, са били с предплатени карти. След десетки разпити на различни собственици на телефони и СИМ карти разследващите имат следи, но до разпити и задържане още не се е стигнало. Властите не са открили и истинските самоличности на двамата чужденци, които са помагали на камикадзето. У нас те бяха засечени под имената Ралф Уилям Рико и Браян Дженсън. Твърди се, че те са помагачите, тъй като са влезли в България по едно и също време. По-късно разследващите дори откриха ДНК от Мартен върху личната карта на Браян Дженсън. Въпреки че са пристигнали по едно и също време, тримата са влезли по различни начини в страната ни. Единият от извършителите се е придвижил с влак от Варшава до Румъния. Другият пък кацнал в Румъния със самолет, но от друга дестинация. От северната ни съседка тримата дошли в България пеша през т. нар. синя граница, но поотделно. По-късно бе установено, че Рико и Браян са тръгнали от Ливан към Европа, но по коренно различни маршрути. Все още обаче е пълна мистерия откъде е пристигнал третият терорист Жак Филип Мартен, който се взриви в Сарафово.
Година след взрива следователите у нас все още не могат да сглобят пъзела от последните минути преди атентата, защото липсват показания на лица, които са били близо до нападателя. Не е ясно и дали камикадзето се е разколебало секунди преди атентата и е бил взривен дистанционно, или нарочно е натиснал бутона на стълбите на автобуса, където е имало много по-малко туристи, отколкото вътре. Въпреки показанията на десетки свидетели разследващите не са готови да кажат кой е отговорен за атентата.