Ситнилски - готов с оставката, стига колегите му да кажат, че ги е манипулирал

За магистрата изтеклите СРС-та са опит да се размаха пръст на ВВС

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) 6 часа изслушва Камен Ситнилски, член на ВСС, във връзка със скандала с разпространените записани разговори между членове на съвета и прокурори.

Магистратът заяви, че е готов да си тръгне, ако се докаже, че е манипулирал колегите си.
Предложих на колегите от Комисията по етика да се създаде временна комисия или същата комисия да извърши анонимна анкета сред делегатите на делегатското събрание за избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), като зададе няколко въпроса - някой манипулирал ли ви е, кой го е направил - Боев, Ситнилски или друг, каза Ситнилски.

"Ако колегите отговорят с "да", да си заминаваме. Ако колегите отговорят „не", си продължаваме работата. Ако се докаже, или колегите, които са ме предложили, кажат, че съм ги манипулирал, ще си тръгна. В противен случай - не", каза още Ситнилски.

Той заяви, че няма обяснение защо са разпространени тези записи: "Не мога да си обясня излизането на тези СРС-та, освен с едно размахване на пръст на Висшия съдебен съвет - да стане по-послушен и да бъде в тон с нечии настроения отвън, по повод и във връзка с предстоящите доста избори на административни ръководители през тази и през следващата година, а може би едно цялостно дестабилизиране на ВСС.

Не мога да кажа откъде идват СРС-тата. За мен е тревожно, че излизат от нечии дела. Това са извадени извън делата веществени доказателствени средства (ВДС), което е много страшно. Ако се проведе СРС, и след това подготви във връзка с него ВДС, то, ако е свързано с делото, остава в делото, ако не е, трябва да се унищожи. А тук просто е предоставено за публикувано", каза Камен Ситнилски.

"Някои знаят през 1992 година на кого пречех. Сега сигурно лицата са други, но може би интересите са същите. Не мога да кажа на кого съм неудобен", заяви Камен Ситнилски пред журналисти.
"Не съм чел излезлите СРС-та. Може би в интерпретацията, в съжденията на фактите, има много изкривяване, защото просто самите факти липсват. Имал съм и други провокации във връзка с работата ми с организираната престъпност", добави Ситнилски. По думите му, съществува възможност тези СРС да са излезли от прокуратурата, което го притеснява.

"Не ме смущават тези, които са на протести пред ВСС. Аз съм сигурен, че тези хора малко знаят какво правят. Преди да изляза в отпуска преди 2 седмици, попитах една жена какво прави. Тя каза, че протестира срещу някакъв човек, когото не познава. И аз си влязох във ВСС, а те останаха да викат", обясни Ситнилски на когото протестиращите пред ВСС, поискаха оставката.

На въпрос - защо са били подслушвани прокурорите Емил Христов и Иван Ванчев, Камен Ситнилски отговори: "Мисля, че във връзка с водени досъдебни производства срещу неизвестни извършители във връзка с някаква корупционна дейност".