Може би съм неудобен на някого, предполага Ситнилски

Магистратът готов да си тръгне, ако се докаже, че е манипулирал колегите си

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет изслуша Камен Ситнилски за скандала с разпространените записани разговори между членове на съвета и прокурори.

Ситнилски заяви, че няма обяснение защо са разпространени тези записи: "Не мога да си обясня излизането на тези СРС-та, освен с, първо, или с - едно размахване на пръст на Висшия съдебен съвет - да стане по-послушен и да бъде в тон с нечии настроения отвън, по повод и във връзка с предстоящите доста избори на административни ръководители през тази и през следващата година, а може би едно цялостно дестабилизиране на ВСС", заяви магистратът, член на ВСС.

В записите, направени със специални разузнавателни средства, се обсъжда подкрепа за Ситнилски и колегата му Румен Боев при избора на членове на Висшия съдебен съвет. Преди дни беше установено, че записите са законни. За да се провери дали е имало натиск върху делегатитие при гласуването, ВСС ще изслуша всички участници в записа.

"За мен е тревожно, че излизат от нечии дела. Това са извадени извън делата веществени доказателствени средства, което е много страшно. Ако се проведе СРС, и след това подготви във връзка с него ВДС, то, ако е свързано с делото, остава в делото, ако не е, трябва да се унищожи. А тук просто е предоставено за публикувано", каза Камен Ситнилски. "Някои знаят през 1992 година на кого пречех. Сега сигурно лицата са други, но може би интересите са същите. Не мога да кажа на кого съм неудобен".

На въпрос как си обяснява искането за оставката му, включително и от протестиращи, висшият магистрат заяви, че не може да си го обясни. "Няма никакво обяснение за това, което става отвън, освен това, че хората не са добре информирани", каза Ситнилски и допълни, че не го смущават тези, които са на протести пред ВСС.

"Аз съм сигурен, че тези хора малко знаят какво правят. Преди да изляза в отпуска преди 2 седмици, попитах една жена какво прави. Тя каза, че протестира срещу някакъв човек, когото не познава. И аз си влязох във ВСС, а те останаха да викат", обясни Ситнилски за протестите пред ВСС, на които се иска оставката му.

В сряда се очаква Комисията по етика към Висшия съдебен съвет да вземе решение по случая с изнесените в медиите СРС-та. Председателят на комисията Ясен Тодоров посочи, че изнесената информация отговаря на истината.

След приключване на заседанието, Комисията по етика ще вземе решение - може поотделно за участниците в скандала, но може и да излезе с общо становище за скандала.

"Първи аспект са разработките срещу магистрати, оперативните дела срещу магистрати, и СРС по тях. Другият проблем, с който се сблъскваме, е образуване на досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Третата плоскост е всъщност поведението на магистратите, замесени в този сигнал", каза още Тодоров.

Камен Ситнилски заяви, че е готов да си тръгне, ако се докаже, че е манипулирал колегите си. Той твърди, че е предложил на колегите си от Комисията по етика да извърши анонимна анкета сред делегатите на делегатското събрание за избор на членове на Висшия съдебен съвет. Идеята му е да зададе няколко въпроса - някой манипулирал ли ви е, кой го е направил – Боев, Ситнилски или друг.

"Ако колегите отговорят с "да", да си заминаваме. Ако колегите отговорят "не", си продължаваме работата. Ако се докаже, или колегите, които са ме предложили, кажат, че съм ги манипулирал, ще си тръгна. В противен случай – не", каза Ситнилски.