За нас еврото е цел, но не на всяка цена, заяви Орешарски

Политика

15-07-2013, 13:06

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Премиерът заяви, че България ще се присъедини към еврото, но не се знае кога точно

Подчертавал съм още преди новото правителство, че за нас еврото е цел, но не на всяка цена и се оказах прав във времето, каза министър-председателят Пламен Орешарски. Той присъства на церемонията по връчване на званието "Доктор хонорис кауза" на световноизвестния икономист проф. Стив Ханке.

За това дали скоро ще падне валутният борд, премиерът даде пример с фалит, при който един от управляващите шефове на МВФ е казал каква е разликата между Аржентина и България – че България има европейска перспектива и изходът от борда е в "другия борд" – ERM 2 и Еврозоната. Запитан ще се приближи ли страната ни до ERM 2 и Еврозоната, Пламен Орешарски каза, че България е страна, която ще се присъедини към еврото в договора, но кога точно зависи от много фактори.

В отговор на въпрос приложима ли е сингапурската стратегия в България, премиерът каза, че доста от елементите фигурират в програмните приоритети, които бяха приети преди месец и половина.

Не съм коментирал нито едно назначение на президента и няма и да го направя, каза още премиерът в отговор на въпрос как ще отговори на коментарите на президента за назначението на Боян Чуков за шеф на Съвета по сигурност. Орешарски не бил запознат с коментарите на президента. "Аз мисля, че не съм коментирал нито едно назначение на президента и няма и да го направя", каза той.

Днес на откриването на автомагистрала "Тракия" президентът Росен Плевнелиев заяви, че ако се говори за скандални назначения, след назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, няма да скрие притеснението си от назначението на Чуков за шеф на Съвета по сигурност към Министерски съвет.

По отношение на назначението на Чуков, президентът отбеляза, че неговата позиция е – "нещо като шеф на службите и определя техните приоритети. "Единственото, което се знае за него, е, че е дясна ръка на Алексей Петров в годините, в които "Левинс” е развило бизнес. Г-н Чуков многократно се изказва и в подкрепа на евразийския проект на г-н Путин, заяви още президентът Плевнелиев.