Данов ще създава кадастър на имотите

Министърът се бил регистрирал като безработен във Франция, за да си запази разрешителното за работа там

"Основните задачи на Министерството за инвестиционно проектиране са свързани с инвестиции в посока строителство." Това каза министърът на инвестиционно проектиране проф. Иван Данов по БНТ.

Той обяви, че от сряда повереното му ведомство вече ще функционира. "Основната задача на министерството, както показва името, е свързана с инвестиционното проектиране. Това са инвестиции в посока строителство. Инвестиционното проектиране е свързано със самото проектиране, с генериране на задачата първо, с концепцията, с разработката на самия проект и след това със самата строителна реализация. Тоест в това министерство ще влезе и строителството", обясни министър Данов.

"Първата поръчка, която получих още в Парламента и с която ще се захвана, е да се създаде кадастър. Преди да има кадастър е трудно да се привлекат инвеститори, тъй като привличането на инвеститори означава доверие. България в момента е позагубила доверие", каза той.

Припомняме, че Името на Иван Данов беше замесено в скандал с получаване на помощи от Франция. Оказва се, че през 2004 година Данов се е записал като безработен в Париж, за което е получил 14 700 евро обезщетение. Въпреки подадения документ той не остава във Франция, а в автобиографията, която е подал за поста министър, не се посочва период, в който да е оставал без работа. В нея проф. Данов съобщава, че е преподавател в УАСГ, София, а от 2005 г. и учредител на фирма.

"Тези пари не са ползвани от мен. Влезли са в една банкова сметка, но не са ползвани от мен", заяви Данов. "За да си запазя разрешението за работа във Франция съм подал такъв документ", обясни той.

Що се отнася до това дали е бил безработен в периода, за който получава обезщетения, той добави, че е бил преподавател в университета, но в неплатен отпуск. "Фирмата е създадена през март, но започва да работи юни 2005 година", коментира проф. Данов.

Що се отнася до това защо изобщо е получавал парите, при положение, че не е във Франция, проф. Данов отговори: "Търсили са ме от банката, за което имам документ, не са ме намерили, след което съм бил отписан от там". Той уточни, че не е търсил тези пари, не е имал нужда от тях и изобщо не е знаел какво се случва с тази сметка.