Пореден протест срещу кадруването в съдебната система

Етичната комисия на ВСС ще изслушва Ситнилски за СРС-скандала

Пореден протест с искане за спиране на корупцията в съдебната система блокираха движението пред Висшия съдебен съвет тази сутрин.

Движението на трамваите по ул. "Екзарх Йосиф" е блокирано. Пропуска се на етапи. Около 100 души са пред сградата, събралите се скандират: "Край на търговията със съдебна власт".

За 9,30 е насрочено заседанието на Етичната комисия към ВСС, която се очаква да изслуша члена на ВСС от квотата на прокурорите Камен Ситнилски по повод разпространените в медиите разговори между висши магистрати. В записите, които са били направени със специални разузнавателни средства, се обсъжда подкрепа за Ситнилски и колегата му Румен Боев при избора на членове на Висшия съдебен съвет. Етичната комисия ще изслуша всички участници в разговорите.

Преди десетина дни в медиите изтекоха записи на лобистки разговори от миналото лято около изборите за членове на ВСС от прокурорската квота. Заедно със Ситнилски са повикани още апелативният прокурор на Бургас Емил Христов и окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев, както и Миглена Тянкова (председател на Окръжния съд - Хасково), и Христо Георчев (председател на РС - Свиленград).

Главният прокурор Сотир Цацаров пък съобщи на 11 юли, че е възложил на отдел "Инспекторат" да извърши проверка на двама магистрати във връзка с разпространените записи от СРС, свързани с избора на Камен Ситнилски за член на ВСС. "Записите от СРС са действителни, резултат са от експлоатирани съвсем законно СРС-та, и те са експлоатирани по действащо висящо наказателно производство, срещу магистрат", призна Цацаров. Ще бъдат проверени от инспектората апелативният прокурор на Бургас и окръжният прокурор на Хасково. Ако за тях се установят нарушения ще действам съответно правомощията на закона, категоричен е главният прокурор. "Записите са резултат от СРС, то е по искане на бившата ГДБОП. До 19 април тези записи са пребивавали в БОП, след 19 април 2013 година са приобщени с постановление на наблюдаващия прокурор към делото", обясни Цацаров.

За трети пореден път, откакто в медиите се появиха гореспоменатите записи, недоволни граждани се събират пред сградата на Висшия съдебен съвет тази сутрин, за да протестират срещу задкулисните договорки и кадруването в съдебната система.