40% от такситата са нелегални

Издаването на разрешителното за дейност струва между 150 и 500 лв

Около 40% от таксиметровите превози се извършват в сивия сектор.

Проблемът е, че в много малка част от тези случаи се правят проверки на шофьорите. Това разказа в ефира на bTV бивш шофьор на такси от София, пожелал да остане анонимен. Той се отказал от работата си, защото нямал трудов договор.

"Големите превозвачески фирми са изрядни към подизпълнителите – лизингополучателите. Връзката обаче се къса при назначаването на работниците под аренда", разказа мъжът.

Бившият таксиметров шофьор е пожелал анонимност заради заплахи от страна на бившия си работодател. Той сподели как е работел без трудов договор за фирма със седалище в "Дианабад". Собственикът й се казва Калин Иванов Патронски – лизингополучател. Патронски е поискал 785лв "загуби от колата", която не е работила.

"Заключвах се вкъщи, пращах децата в провинцията. Цитирам буквално: счупване на врат, хвърляне в морето, щял да продаде дъщеря ми за проститутка", призна шофьорът. По думите му, няма намеса от страна на полицията и прокуратурата, въпреки неговите сигнали.

Според анонимния таксиджия голяма част от лизингополучателите са "кухи" фирми, регистрирани на името на необразовани и безимотни лица. Издаването на разрешителното за дейност струва между 150 и 500 лв.