Цената на хляба пада с 15 на сто

Най-доброто от печата

15-07-2013, 05:50

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Лепят нови етикети на брашното до дни

Заради ниските цени на житото от новата реколта хлябът трябва да поевтинее между 10 и 15 на сто, прогнозира вчера шефът на браншовата организация на хлебопроизводителите и сладкарите в Добричка област Тошко Няголов. В момента цената на тон пшеница е доста под миналогодишната.
Житото се търгува между 300 и 310 лева
а това на практика означава, че и цената на брашното ще бъде поне със 100 – 150 лева по-надолу, става ясно от разчетите на специалиста. Брашното е основна суровина и влияе най-много на стойността на хляба, затова неговото поевтиняване с около 20 на сто веднага ще се отрази и върху крайната цена на хляба. Още в началото на тази седмица ще има нови цени на брашното на пазара, смята Няголов.
През миналата седмица средните цени на брашно тип 500 бяха без значителна промяна, става ясно от седмичните ценови анализи на аграрното ведомство. По области то се търгува на едро в диапазона от 0,71 лв./кг до 1,13 лв./кг, като най-ниските стойности са отчетени във Враца, а най-високите - в София. Намаление от седем на сто има в Бургас, докато в Силистра е отчетено поскъпване с 8%. С около 1 на сто е поевтиняла тази стока в големите търговски вериги, като в Ямбол намалението е най-голямо – 5%. В малките магазинчета по традиция цената остава по-висока от хипермаркетите. Там стойностите се задържат и средната цена на дребно остава 1,15 лв./кг.
В Добруджа бе даден стартът и на жътвата на лимеца – суровината, от която се приготвя хлябът на фараоните. Тази култура се сее по-рано от конвенционалната пшеница, но се жъне по-късно.
Лимецът дава два пъти по-ниски добиви
от обикновената пшеница, тази култура не се тори. Искаме да запазим чистотата на семето. Затова изчакваме да приключи жътвата на пшеницата, почистват се идеално комбайните, защото лимецът е култура, която няма глутен и не бива да се замърсява с глутенови съставки”, каза най-големият производител в района Тодор Моралийски. Той очаква през тази година по-добри добиви – поне 250 кг/дка, докато през 2012 г. производителите са прибрали под 200 кг. Досега изкупната цена на почистения лимец е била 8 лева за килограм, а с обвивките - 4 лева за килограм. „Надявам се тази година цената драстично да падне и да се намерят производители на хляб, за да стане по-достъпен за повече хора”, каза Моралийски.