Детокс диета за супер тяло

Животът

14-07-2013, 06:10

Снимка:

Dreamstime

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Диетата F-фактор

Съществува здравословен, но същевременно бърз начин, с помощта на който може да се сдобиете с тяло, което ще бъде грехота да не покажете

Лятото започна и най-вероятно вече планувате или сте решили къде и кога ще ходите на море. Преди да изпаднете в паника и да решите да гладувате дни преди да отидете на почивка, по-добре вземете нужните „отслабващи мерки" от по-рано, пише tialoto.bg

Съществува здравословен, но същевременно бърз начин, с помощта на който може да се сдобиете с тяло, което ще бъде грехота да не покажете. Детоксикацията е идеалният метод за загуба на няколко килограма. Тя ви кара да поемете контрола върху храната си в свои ръце, а много често и да останете мотивирани да се храните добре, след като програмата вече е приключила.

Защо точно детоксикация?

Всеки ден организмът ви е изложен на прием на токсини, а тяхното натрупване може да повлияе върху неврологичните, имунните и ендокринните системи. Най-често токсини идват от замърсяването на въздуха, хранителните добавки, пестицидите, алкохола и цигарения дим. Детоксикиращата диета намалява токсичния товар в организма и дава възможност той да функционира по-ефективно.

Детоксикиращата диета изисква само малко дисциплина и хладилник, пълен с питателни храни. Хранителният план се състои от няколко седмична подготовка, последвана от две пълни седмици на детоксикация.

1. Първа седмица: Подготовка

В първата седмица започнете да намалявате консумацията на кафе и алкохол. Ако пиете по две чаши кафе на ден, намалете ги до една или една на два дни. Целта на този ранен етап е да намали вероятността от поява на потенциални симптоми или да понижи тяхната сила драстично. Симптомите могат да бъдат главоболие, липса на енергия и гадене. Увеличете консумацията на вода.

Препоръчителни храни:

Пресни зеленчуци: броколи, моркови, грах, зеле, аспержи, сладки картофи, лук, целина, артишок, цвекло, спанак;

Пресни плодове: боровинки, ягоди, ябълки, маракуя, круша, ананас, киви, манго и всички цитрусови плодове;

Ядки и семена: безсолни сурови бадеми, бразилски орехи, кашу, орехи, тиквени семки, слънчогледови семки, сусам и семена от чиа;

Безглутенови зърна: кафяв ориз, просо и киноа;

Бобовите култури: нахут, боб и леща;

Соя: тофу и темпе;

Протеини: риба, яйца, пилешко, пуешко и агнешко месо;

Напитки: филтрирана вода, билков чай, зелен чай, бадемово мляко;

Екстри: морска сол, черен пипер, студено пресован екстра върджин зехтин, ябълков оцет, ленено масло, мед, тахан, бадеми и кашу;

Храни, които да се избягват:

Глутен: овес, ръж, пшеница (бели / пълнозърнест хляб, макаронени изделия, кускус);

Протеини: говеждо, свинско, миди, бекон, колбаси и консервирани меса;

Млечни продукти: прясно мляко, кисело мляко, сирене и масло;

Захари: бонбони, шоколад, конфитюри;

Преработени продукти: консервирани храни, пакетирани храни, замразени храни, чипс и зърнени храни за закуска;

Рафинирани храни: бял ориз, бял хляб, бисквити, торти и сладкиши;

Бързи храни: чипс, хамбургери и пържени лакомства;

Напитки: алкохол, кафе, черен чай, безалкохолни напитки, сокове в кутия;

Екстри: готварска сол, маргарин, фъстъчено масло, търговски салати и сосове, изкуствени оцветители, ароматизатори, добавки, овкусители и хидрогенирани мазнини;

През първата седмица трябва да пиете поне два литра вода на ден, да намалите значително алкохола, да спортувате и да се опитате да купувате органични продукти. Лукът, броколите и зелето са най-добрите зеленчуци за прочистване.

Полезни съвети:

- Започнете деня си с чаша прясно изцеден лимонов сок и вода. Това подобрява храносмилането и прочиства черния дроб. Може да добавяте части от лимонената кора в салати, към риба или при варена киноа.

- Пийте зелен чай през деня. Това ще ви помогне да спрете по-лесно кафето и да изчистите по-бързо организма си от токсини.

- Добавяйте пресни билки в ястията си, особено кориандър. Кориандърът има уникално детоксикиращо действие и се съчетава добре със задушени картофи, риба и салати.

- Дъвчете всяка хапка между 10 и 12 пъти, защото това подобрява храносмилането и създава по-бързо чувство на ситост.

2. Втора Седмица: Детоксикация

Вашето ново предизвикателство – без повече преработени храни. Вашият типичен ден ще изглежда по този начин:

Закуска: Варена киноа, гарнирана с тиквени семки, бадеми на люспи, боровинки и половин чаша бадемово мляко; зелен чай;

Междинно хранене: Сезонни плодове и бял чай;

Обяд: Голяма салата с всякакви зеленчуци, които ви харесват и печено агнешко с тахан и лимонов дресинг;

Междинно хранене: Домашен хумус и зеленчуци на пръчици, зелен чай;

Вечеря: Сьомга на скара, подправена с пресни подправки и лимонов сок, както и задушени зеленчуци с пюре от сладки картофи;

През първата седмица на детоксикация тялото ви трябва да започне освобождаването на токсини от кръвта. Колкото повече токсини имате в кръвта си, толкова по-вероятно е да страдате от следните симптоми: главоболие, умора, мускулни и ставни болки, грипоподобни симптоми, стомашни спазми, диария и кожни обриви. По-голямата част от симптомите се изявяват в лека форма и отминават до края на седмицата. След втората седмица се очаква да отслабнете между един и два килограма в зависимост от вашия организъм. Не забравяйте и спорта!

3. Трета седмица: Финално броене

След две седмици вие ще изпълнявате диетата много по-лесно, а вероятно ще започнете да усещате и ползите от нея. Всички ранни симптоми на липса на енергия трябва да изчезнат, а вие да бъдете много по-енергични и концентрирани от обикновено. Уверете се, че пиете много вода и тренирате редовно.

Хранителен план:

Закуска: омлет с домати, гъби, лук, чушки и тиквички; зелен чай;

Междинно хранене: 20 смесени сурови ядки и чай мента;

Обяд: печени сезонни зеленчуци, салата от киноа и черен боб;

Междинно хранене: нарязана круша и бадеми;

Вечеря: пиле и сезонни зеленчуци, запържени с аспержи, червен лук и моркови;

4. Фаза след детоксикацията:

Опитайте се да се придържате към тези хранителни навици. Разбира се, винаги може да изпиете чаша вино или кафе, просто не трябва да прекалявате. Правилото, което трябва да следвате е 80:20 – 80% полезна храна и 20% „глезотии".