Състоянието на БДЖ е много тежко, заяви Папазов

Министърът на транспорта обеща основни ремонти на гарите в София, Пловдив и Бургас

Състоянието и на БДЖ, и на Национална компания "Железопътна инфраструктура" е много тежко. Това заяви в Шумен министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

 

"Поради тази причина министерството се опитва да направи много неща", каза още министърът. "Започват се спешни ремонти по някои от най-големите гари в страната. Почти са решени проблемите и започват основни ремонти на гарите в София, Пловдив и Бургас. В скоро време ще се вземе решение и за ремонт на покрива и освежаване на гара Шумен." Папазов припомни, че редица по-малки спирки също са в много тежко състояние. Една от тях е тази в Мадара. Скоро там ще започне изграждането на два заслона с всички удобства за пътуващите.

 

98 % от средствата по оперативна програма "Транспорт" за този програмен период вече са договорени, а през следващия приоритетите са завършване са насочени към направленията София-Свиленград, София-Бургас и Видин-Медковец, по които се предвижда максималната скорост да достигне 160 км в час. Работи се и по въпроса в програмата да влезе и линията Варна-Русе.

 

В изказването на министъра се припомни още, че през следващата седмица ще започне раздаването на правоимащите на декодерите за приемането на цифров телевизионен сигнал, което трябва да започне на 1 септември. Поради забавяне на процедурата с устройствата ще бъдат първоначално снабдени около 150 000 от всичките малко над 200 000 социално слаби.

 

След срещата Данаил Папазов разгледа жп гара Шумен. В момента той е на посещение в Индустриалния парк, след което ще посети и жп гарата в село Мадара.