Татяна Дончева била къртицата в ДАНС

Най-доброто от печата

13-07-2013, 06:55

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Петко Сертов поръчал и лично контролирал скандалната разработка

Ексчервена депутатка Татяна Дончева е поддържала нерегламентирани контакти с бивши и настоящи служители на ДАНС. Разговорите й били засечени по време на разработката „Галерия”. Вчера ДАНС официално разсекрети делото и публикува на сайта си 30 документа от подслушванията. От документите става ясно, че разработката е поръчана и лично контролирана от тогавашния шеф на агенцията Петко Сертов, а не както Дончева твърдеше, че зад нея стои зам.-председателят Иван Драшков. При разследването преди 5 г. бяха подслушвани журналисти, бизнесмени и агенти на родното ФБР заради съмнения за теч на информация от секретната служба.

 

От съобщението на ДАНС става ясно, че оперативното дело е работено в периода август-септември 2008 г. То стартира, след като в медиите се появяват серия от информации, за които се предполага, че може да са изтекли от агенцията. Наблюдавани са сайтовете аfera.bg, frognews.bg, opasnite.net63.net, в. „Уикенд” и в. „Шоу”, в които е имало нападки срещу тогавашния служител на ДАНС Алексей Петров. Подслушвани са няколко от собствениците на въпросните медии.

 

За периода от един месец, в който е водено делото „Галерия”, Татяна Дончева е провела 126 разговора с бившият шеф на НСС Иван Чобанов и още 6 с ексначалника на ВКР Орлин Иванов. Чобанов пък се е чул по телефона общо 220 пъти със свои колеги. Агентите на ДАНС обаче отчитат, че е възможно тези разговори да имат и чисто приятелски характер.

 

Проверявани са били и телефоните на Иван Драшков, Цветлин Йовчев и бившото пресаташе на службата Зоя Димитрова, които обаче не са били засечени да имат нерегламентирани контакти. Проверявани са и секретарката на тогавашния шеф на ДАНС Петко Сертов и нейна колежка, за които е установено, че изтича информация за посещение на известни личности в службата.