ДАНС разсекрети скандалната "Галерия"

Крими

12-07-2013, 16:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това става след официално становище на прокуратурата, че няма извършено престъпление

Държавна агенция "Национална сигурност" разсекрети делото "Галерия", съобщава вестник "Сега". Това се случва  след повече от четири години догадки какво съдържа разработката, станала известна с информацията за масово подслушване на политици и журналисти по времето на тройната коалиция.
Частично делото беше разсекретено още по времето, когато ДАНС се ръководеше от сегашния вътрешен министър Цветлин Йовчев, но до този момент от агенцията отказваха достъп до него, припомнят от "Сега". Частта, която съдържа направените специални разузнавателни средства, обаче остава секретна. Публикуването на информацията става възможно, след като всички проверки на прокуратурата са приключили с официално становище, че няма извършено престъпление.
Разсекретена е само частта с издадените заповеди за образуване на делото, както и хората, които са подслушвани. От документите става ясно, че са наблюдавани сайтовете аfera.bg, frognews.bg, opasnite.net63.net, вестник "Уикенд" и вестник "Шоу", където е имало нападки срещу тогавашния служител на ДАНС Алексей Петров. От документите се разбира още, че има разрешение от съда във връзка с делото да се контролират телефоните на Недялко Йорданов Недялков и Мартин Златков -  двамата към онзи момент са собственици на "Ню медиа груп", която издава в."Уикенд". Недялков и Златков са поставени под пълен контрол - подслушване, проследяване, наблюдение, фотографиране, видеозаписване, звукозаписване. Причината е, че са заподозрени за получаване на секретна информация от служители на ДАНС.
Изискани са и телефонни разпечатки за разговорите на още една група от хора. Сред тях почти сигурно са Огнян Стефанов, Младен Мутафчийски, Татяна Дончева, издателят на вестник "Шоу" Пламен Каменов, издателите на "Афера" Веселин Данов и журналистката Веселина Томова, които са посочени поименно в разработката. Проверявани са били и телефоните на Иван Драшков и Цветлин Йовчев и на други тогавашни служители на ДАНС. За всички горепосочени няма данни да са били под контрол, включително и да са били подслушвани.
За съществуването на делото "Галерия" се разбра през септември 2008 г. от изказвания на депутати от вътрешната парламентарна комисия. Тогава  бившият народен представител от БСП Татяна Дончева съобщи, че делото е било образувано по справка на оперативен работник, а тогавашният шеф на дирекция "Сигурност" в ДАНС и сегашен и.д шеф на агенцията Владимир Писанчев дал зелена светлина за започването на разработката. Писанчев отрече да е правил каквото и да е самоволно. Оказа се, че заповедта за започването на "Галерия"  е на тогавашния шеф на агенцията Петко Сертов.
Разработката е започната от ДАНС заради публикации в спрения по-късно сайт "Опасните" и поради съмнения за изтичане на класифицирана информация от службата. "Опасните" публикуваше предимно информации за личния живот на президента Георги Първанов, за премиера Сергей Станишев и за осветения секретен офицер от ДАНС и едновременно с това бизнесмен Алексей Петров.


МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ РАЗСЕКРЕТЕНОТО ОТ "ГАЛЕРИЯ" ТУК