АМ "Тракия" ще бъде открита в понеделник, обеща Орешарски

Премиерът се появи изненадващо на парламентарния контрол

"Предвиждаме промени в Закона за обществените поръчки за по-лесен достъп на по-малки фирми и повече обективност в търговете." Това каза премиерът Пламен Орешарски при изненадващата си поява в пленарна зала днес. Макар че не беше предвидено Орешарски да участва в парламентарния контрол той представи пред депутатите свършеното и предстоящото в управленската програма на правителството.

"Проведохме работни срещи с работодателските организации, асоциации в сферата на туризма, ръководствата на двете синдикални централи, с НСОРБ, с неправителствени организации, за да обсъдим и набележим мерки за преодоляване на кризата", отчете министър-председателят.

"Една от задачите беше подкрепа на социално бедните. Една от мерките беше увеличаване на помощите за майки на деца от 1 до 2 години. Друга мярка бе финансово подпомагане на домакинствата с ученици, които предстои да бъдат първокласници. Кабинетът увеличи размера на еднократната целева помощ за тях за покриване на част от разходите им от 150 на 250 лева. Размерът на тази сума не бе изменян от 2008 г. Третата мярка, подкрепяща социалните мрежи, бе разширяване на системата за енергийно подпомагане и увеличаване на домакинствата, които да получават целеви помощи за отопление", каза Пламен Орешарски.

Той определи като основен приоритет  на правителството още и реализацията на младите хора на пазара на труда. "Бе подготвен пакет от младежки инициативи за насърчаване на младежката заетост, разширяване на кръга работодатели, ползващи се от възможности на чиракуване, увеличаване на възможности за включване на млади хора до 29 години. Осигурено е финансиране за наемане на 1200 младежи", допълни премиерът.

 

За пускането на автомагистрала "Тракия" Орешарски каза: "Как да пусна магистрала "Тракия" без разрешение - ще се работи в събота и неделя, и в понеделник ще бъде открита.

За отчета си пред депутатите пък премиерът каза: "Имаше основно мерки за събиране, а не за харчене на средства. Споменах само няколко групи мерки, а в развитие, когато бъдат активирани, ще разберем за всички останали."

"Актуализацията на бюджета е знак за това, че приходите изостават, а има и много непоети ангажименти, които не са бюджетирани за тази година", обясни Орешарски намерението на кабинета.

"Миналия път след обобщение от ведомствата споменах, че близо 500 милиона лева трябва да бъдат платени, но ги няма в бюджета, уточни той. След обобщение от всички регионални НАП структури размерът на невърнатото ДДС е 776 милиона лева, а не 300 милиона лева, каквато беше официалната информация. Някой трябва да плати разликата от близо половин милиард лева, иначе трябва да продължим да не връщаме ДДС на фирмите", добави Орешарски.

 

Премиерът Пламен Орешарски запозна и представители на протестиращи граждански организации с отчета си за свършеното до този момент и предстоящите действия на кабинета. Представителите на НПО сектора бяха дошли в Министерски съвет, за да се срещнат с Орешарски.