Трябват строги наказания за пияните шофьори

Политика

12-07-2013, 12:27

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Според Данаил Папазов за шофиране пиян трябва да се отнема книжката

"Един път употребявал алкохол, водачът не трябва никога повече да получава право на лиценз за такси. Това е мое предложение, което ще направя, ако е необходимо и законодателно да се въведат някои промени", заяви пред Нова телевизия транспортният министър Данаил Папазов.

Sofiautre.bg припомня, че причината за трагичния инцидент на столичния булевард "Цариградско шосе", където една жена почина и 11 са ранени, е шофирането в нетрезво състояние на таксиджията.

Според Папазов трябва да настъпят много промени, защото сядането зад волана след употребата на алкохол се превръща в някакво масово явление, не само от водачи на таксита и камиони, но също така и на другите автомобили, които всеки от нас управлява.

"Битката с алкохола преди да се управлява автомобил трябва да бъде една от основните, за да намалим този вандализъм по пътищата", категоричен бе Папазов.

По думите му трябва да се промени методиката на психотеста, който се използва в изпитната система на бъдещите шофьори. Друга мярка е и въвеждането на патентен данък на таксиметровите фирми. "Една голяма фирма трябва има вътрешни проверки на шофьорите и трябва да се прави досие на шофьора – да се следи за нарушенията му в КАТ. При употреба на алкохол, трябва да бъде забранявано да получава лиценз за таксиметров шофьор. Аз лично ще следя за този случай", зарече се транспортният министър.

"Според мен наказанията са малки. Този самоконтрол трябва да се стимулира с наказания", каза още Папазов. По думите му наказание между 5 и 15 години за инцидент като този на бул. "Цариградско шосе" е малко. Той цитира данни, според които в столицата работят близо 20 000 таксита и призова за намаляване агресията по пътищата.