Определени хора се опитват да управляват протеста, смята Йовчев

Политика

12-07-2013, 12:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

28-и ден на протести срещу правителството (обновена в 23:30)

МВР шефът притеснен от ескалация на напрежението

Явно има някаква организация и определени хора се опитват да управляват протеста. 

Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в парламента. "Виждаме колоездачи със стрелки, които се опитват да насочат в каква посока да се движат хората. Наред с тези, които протестират спонтанно и имат справедливи искания, се появяват хора, които се опитват да използват този спонтанен протест, което не е добре. Не мисля, че е морално това да се прави", посочи Йовчев.

Министърът каза, че в момента не би се ангажирал с коментар кой се опитва да управлява протестите, но на всички ставало ясно, че вече има хора, които са мотивирани в тази посока. "Когато имам конкретни факти за такива деяния, които могат да бъдат квалифицирани като престъпления, ще ги предоставя на прокуратурата", допълни вицепремиерът.

Цветлин Йовчев каза, че се притеснява от ескалация на напрежението. По думите му - една ескалация на напрежение в момента ще доведе до още по-голямо разделение в обществото, поляризация, която не води до нищо добро. Според Йовчев действията на полицията снощи са били адекватни. Вчера вечерта  протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски в столицата изтръгнаха няколко от загражденията пред Министерския съвет. 

"Видяхте какво се случи вчера, именно затова се налага този разширен периметър, в който охраняваме парламента. Вчера ясно се видя и се разграничиха групи протестиращи, които са съвсем различни”, заяви министърът.

"Съвсем обикновени хора казват: "Толкова ги мразя, че искам да ги разкъсам". Даваме ли си сметка какво се случва? Аз призовавам от много време, визирайки тази опасност, че трябва да имаме изключително отговорно поведение всички", заяви Йовчев.

Трябва да се възстанови незабавно политическият и институционалният диалог със съвместни усилия. По друг начин не можем да решим проблемите на хората. Ще поляризираме обществото и ще стигнем до една ситуация, в която много трудно след това ще върнем нормалното функциониране на институциите. Това са в момента опасностите, посочи министърът.

Според него полицаите ще издържат на близо едномесечните протести.

МВР шефът каза още, че протестиращите се броят на място, което е обявено за сборен пункт.

"Там броим протестиращите, защото там имаме възможност. За да няма никакви спекулации, предоставяме снимки. Който иска – да ги преброи. Възможно е след това да има допълнително хора, които се присъединяват към протеста. Чисто технически няма как да са в пъти повече", посочи Цветлин Йовчев. "Протестите са обявени в определен час, изчакваме малко време да се съберат хората и един час, след като са се събрали, за да има динамика и да се види наистина. Не даваме само един час, за да не заблудим хората. Когато не даваме цифри, започват спекулации. В момента, в който спряхме, започна да се говори за 50 - 60 хиляди, а реално нямаше нарастване. Не искаме да заблуждаваме хората", заяви вътрешният министър.

"Ние ще се опитаме максимално да направим така, че никой от протестиращите или някой друг гражданин да не пострада, както и да няма груби нарушения на закона и на обществения ред. Искам да благодаря на мирно протестиращите хора, които се разграничиха почти веднага от тези, които се опитаха да предизвикат напрежение и ескалация, включително и груби нарушения на обществения ред", каза вицепремиерът.

Цветлин Йовчев не смята, че изборите са добро решение.

"Като хвърлим 15 милиона лева в момента за нови избори, след което получим отново същата конфигурация на парламента, при едно силно поляризирано в момента общество, при липса на всякакъв политически диалог – какво правим тогава?”, попита той.

В коментар, че е имал нападки към президента Росен Плевнелиев, Цветлин Йовчев заяви: "Точно след изборите има няколко изказвания на президента. Едното е, че очаква парламентът, правителството и всички институции да работят съвместно за решаване на наболелите проблеми на хората. Изцяло заставам зад това – няма друг начин, освен съвместни действия на институциите и диалог с политическите партии. Изцяло го подкрепям. Той каза, че криза може да бъде решена единствено със системни и последователни стъпки и действия. Аз изцяло заставам зад това."