Осъдиха Сергей Магнитски посмъртно

Свят

12-07-2013, 07:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Присъдата на московския съд предизвика гневни реакции в САЩ

Директорът на британския фонд "Хермитидж Кепитъл" Уилям Браудър беше осъден на девет години затвор от тверския съд в Москва. В същото време, делото срещу починалия през 2009 година одитор на фонда Сергей Магнитски е прекратено.
Съдът призна и двамата за виновни в укриване на данъци в размер на над 500 млн. рубли.
Властите във Вашингтон определиха като безпрецедентна присъдата срещу покойния Сергей Магнитски. Американският сенатор Джон Маккейн осъди присъдата срещу покойния адвокат гневно заявявайки, че САЩ трябва да накарат повече руснаци "да почувстват болк". Маккейн отнесе въпроса до администрацията на САЩ за нейната слаба реакция на осъдителната присъда, с думите, че Вашингтон трябва да е ужасен от присъдата.

Магнитски беше арестуван през 2008 г., след като разкри мащабна финансова машинация и обвини фигури от полицията и данъчните служби. Година по-късно юристът почина в затвора. В хода на разследване на руският съвет по човешки права е заключено, че той е бил бит жестоко преди да умре.  

Гротескният спектакъл на държавата по делото на Сергей Магнитски символизира жестокостта на режима на президента Владимир Путин, е коментарът на британския вестник "Дейли Телеграф". Присъдата спрямо покойния одитор напомня за най-лошите съдебни изопачавания, ставали в СССР по времето на Сталин. Но при комунистическите показни процеси обвиняемите са били живи, а Магнитски е мъртъв от четири години.
Посланието на властите е ясно: никога няма да се в безопасност, ще ви преследваме дори и в гроба.