Проф. Христо Мермерски: В България нямаме никаква представа какво е природна медицина

Най-доброто от печата

12-07-2013, 06:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Не може да се говори общо - яжте плодове и зеленчуци или консумирайте здравословни храни

Проф. Христо Мермерски е роден през 1934 година. Завършва Селскостопанската академия през 1962 г. Има две докторски дисертации. Агробиолог. Специализирал в Италия, Англия, Америка. Живял е повече от 10 години в САЩ, където е изнасял лекции в американски университети. Бил е съветник по науката, образованието и трансфер на технологии във Вашингтон. Автор е на 23 книги за здравословното хранене. Чел е лекции по темата в над 30 страни. Бил е преподавател в наши университети. 

- Проф. Мермерски, какво ще научат хората от вашата книга за това как да се лекуваме чрез храните?

- Най-напред искам да кажа нещо, което за мен е парадоксално. Бащата на съвременната медицина, както всички знаят, е Хипократ. Той обаче е известен и с нещо друго. Негова е мисълта „Нашата храна трябва да бъде нашето лекарство и нашето лекарство трябва да бъде нашата храна.” За съжаление у нас, когато отидете при лекар, той не ви казва кои храни при кое заболяване да използвате, а ви дава рецепта и ви праща в аптеката за синтетични лекарства. За разлика от Китай и Америка, където съм живял десет години, и за разлика от Русия в нашата съвременна медицина ние не прилагаме нищо друго освен тези синтетични лекарства. Вторият парадокс е, че в България нямаме никаква представа какво е природна медицина. Представата е, че това са онези неща, които бабите варят и с тях се мажеш или ги пиеш, и толкова. Съвременната природна медицина има четири основни направления. Едното е как да се лекуваме, хранейки се със здравословни храни. Второто е как да се лекуваме, използвайки целебните билки. Третото е как да се лекуваме, използвайки соковете на лечебните храни. И четвъртото е как да забавим стареенето, пречиствайки регулярно организма си. Някъде около 30 процента от заболяванията са се лекували с природна медицина, след като не е бил постигнат резултат със съвременната медицина, например високото кръвно налягане. За високото кръвно не само в България, а и в света няма лекарство, което да лекува, то само тушира проблема. А то е опасно, защото ако не си пиеш лекарствата, вследствие на високото кръвно има две опасни заболявания – инсулт и инфаркт. За разлика от съвременната медицина днешната природна медицина лекува високото кръвно налягане с лекарства, в които участват само продукти, свързани с храненето. Искам да подчертая, че зад всяка рецепта стои човек, който се е излекувал. Защото психологията на българина е да помага, това е уникално качество. Аз имам случаи, когато на една жена са се обаждали близо 2000 души. Можете ли да си представите един американец или западноевропеец да позволи да му звънят толкова хора.

- Всичко това обаче не са ли много индивидуални неща, вероятно не действат или поне не еднакво при всеки?

- Не може да действа при всеки човек, и другите лекарства пак не действат при всеки по еднакъв начин. Затова ние сме предложили по 6-7 варианта на 6-7 души, които са се излекували по различен начин. Ти търсиш твоето лекарство, още повече че за тези лекарства не са необходими никакви разходи. Обикновено се казва - яжте плодове и зеленчуци. Добре, но ако направим следната салата – настъргвате моркови, може и зеле, прибавяте зехтин, който е уникален с това, че съдържа омега 3 и омега 6 мастни киселини, които организмът не може сам да си произведе, и към него изстисквате половин лимон и хапвате. Ако обаче имате гастрит, язва, колит, ако имате дисбактериоза, буквално ще загинете от това. Не може да се говори общо - яжте плодове и зеленчуци или яжте здравословни храни, това е нелепо. Затова в нашата книга сме се опитали да не казваме въобще яжте еди какво си, а при всяко заболяване какво трябва да ядеш. Защото всеки организъм е сам за себе си.

- Кои храни конкретно помагат?

- Кои храни са лечебни конкретно – например само един средно голям домат съдържа и ти осигурява за деня витамин С и витамин А. Това са витамините, които забавят стареенето по простата причина, че не разрешават свободните радикали да унищожават клетките. Доматите съдържат и ликопен – химично съединение, което унищожава карценогените в началната фаза на тяхното развитие. Ако сутрин, като станете, срежете един хубав домат и сложите малко зехтин и сол, и с малко хляб получавате всичко, което ви е необходимо. Изследване на СЗО преди около 6 години стигна до заключението, че ако консумираме дневно не по-малко от 400 грама плодове и зеленчуци, вероятността да се разболеем от ракови заболявания, е много малка. Тъй като тези плодове и зеленчуци, в тях включваме гроздето, сдържат химични съединения, които унищожават карценогените. С един морков си осигурявате за четири дни витамин А, който също е антиоксидант. И този витамин ви върши работа по отношение на здравето, на кожата, на косата, и на зрението. Другият уникален витамин, който е най-силно изразен противораков, е витамин Е. Ако днес изядете 40-50 грама сурови ядки слънчоглед или тиквени семки, си решавате въпроса с набавянето му. Или фасулът, който е толкова характерна храна за нас, българите. Ако българката е хубава и ако сме умни, това е, защото българинът никога не е страдал от белтъчен глад. Другото уникално нещо за фасула е, че ако страдаш от висок холестерол и 28-30 дни ядеш по една паничка боб дневно – пържен или варен, лошият холестерол ще бъде унищожен. Най-силното противораково лекарство за храносмилателната система, особено за дебелото черво и стомаха, е фасулът. Поради това, че съдържа много целулоза, той буквално измита всякакви мръсотии от този стомах. Или ако искате да осигурите на организма всичко, което му е нужно, можете да си направите една хубава салата от домати, краставица, задължително лук, зехтин и лимон.

- А кои плодове са най-полезни, например сега през лятото какво да ядем?

- През лятото всички плодове и зеленчуци трябва да се консумират. Черешите например като храна и лекарство са изключително полезни. Кайсиите и прасковите също са уникални плодове. Всички плодове, които имат от оранжев до тъмночервен цвят, съдържат огромно количество бета каротин, което е провитамин А в организма. Ние имаме толкова хубави природни средства, медът например също има уникални свойства. Но докато в Америка 70 процента от лекарите прилагат природна медицина, у нас този процент е почти нулев. Аз съм в много добри отношения с лекарите, 20 процента от книгите ми се изкупуват от медицински лица. Но причината е, че в медицинските университети не се изучават и за секунда възможностите за лечение на природната медицина. Аз не отричам съвременната медицина, но в този недобър вид я имаме само ние. Когато природата ни е създала, тя е решила два основни въпроса - първо да ни осигури хранителни вещества, и второ – всичко това можеш да го намериш, трябва само да знаеш къде.

- Нашите баби и дядовци по-здравословно ли са се хранили от нас?

- Да, разбира се, хранели са се по-здравословно.Има един факт, който в България не се знае много, че през 1894 г. в България са дошли от Пастьоровия институт да изследват защо най-дълго живеят българите не само в Европа, но и в света. Ние сме имали на всеки 1000 човека 4 столетници. На тогавашното население сме имали 2800 столетници, сега имаме 173-ма.

- Може би и стресът им е бил по-малко.

- Не е само стресът. И тогава те са стигнали до заключението, че българинът е консумирал нещо средно между храна и напитка – кисело мляко, и в него откриват млечната бактерия Лактобацилус и я кръщават на България - булгарикус. Млякото има изключително целебни качества, то също има противораково действие. Нашият организъм всеки ден трябва да получава 2 грама на килограм тегло белтъчини, ако искаме да се развива нормално.