Кокинов съжалява, че е бил на гости у Бойко

Най-доброто от печата

12-07-2013, 05:59

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

С и.д. софийския градски прокурор ЕВГЕНИ ДИКОВ разговаря Анна Заркова

- Внимавате ли, г-н Диков, у кого ходите на гости?
- Ходя на гости на колеги и приятели от ученическите и студенските ми години.
- Да не се отбиете у някой виден политик, че да си изпатите като г-н Кокинов ( бившия софийски градски прокурор - б.а.). Той, ако не беше гостувал на г-н Борисов в Банкя, още щеше да си е на поста, който заемате вие сега.
- Аз имам състуденти, които са политици и са в различни парламентарни групи сега. Но ако се срещам с тях, то не е, за да говорим по работа, а заради старото ни приятелство.
- Вие навярно сте се виждал с г-н Кокинов, откакто излезе злощастният запис от Банкя?*
- Да, той идва тук, подаде молба за отпуск. Виждахме се и във връзка с образуваните срещу него дисциплинарни производства. За да му връча копия от материали по тях, изпратени от Висшия съдебен съвет.
- Предполагам, че г-н Кокинов съжалява за станалото.
- Съжалява. Оказал се е в неподходящо време на неподходящо място. Изглежда е бил изненадан като е отишъл у Борисов, че там е бил и Мирослав Найденов.
- Ясно ли е вече кой е направил записа на техния разговор?
- Много трудно ще се установи това. Човекът, който извади този запис, пише в писмото към него - знам, че извършвам престъпление. Може той да го е направил с модерна техника от голямо растояние. Може записващото устройство да не е било в джоба на Найденов. Засега не е ясно. Но винаги има 1% шанс някой някога нещо да каже.
- Прокуратурата не образува дело срещу участниците в записания разговор. А юристи твърдят, че той издава престъпление срещу правосъдието и търговия с влияние.
- Преписката за него дойде при нас от Върховна касационна прокуратура (ВКП), след като там беше преценено, че няма данни за образуване на досъдебно производство срещу магистрат. Становището беше за дисциплинарно производство срещу Кокинов. ВСС образува такова и изиска материалите от нас. Разбира се, само въз основа на един незаконен запис (който може и да е манипулиран) и на обясненията, снети от участниците в разговора, не могат да се повдигнат обвинения срещу тях. Това може да се промени, ако някога се изясни, че записът е автентичен. Но аз лично, слушайки записа, не виждам основание за търсене на наказателна отговорност. В онзи момент Борисов е лидер на ГЕРБ и кандидат-депутат, той не е премиер, от който зависи нещо, т.е. не е длъжностно лице, за има търговия с влияние. Той е такъв, какъвто е Йоло Денев тогава. А за Кокинов е трудно да се каже, че е издал следствена тайна. Напротив. Той няколко пъти повтаря, че не е наблюдаващ прокурор на делото срещу Найденов, че то се крие от него, че не знае подробности. По-скоро е морално укоримо това, че той дава адвокатски съвети, а е магистрат.
- Г-н Кокинов споделя с Борисов, че много иска да стане апелативен прокурор. А вие не искате за постоянно неговото място, така ли?
- Аз съм командирован от главният прокурор в СГП с идеята, че няма да участвам в конкурса за него, който ще проведе ВСС. Идеята е кандидатите за шефове на СГП да са равнопоставени, никой да не е изпълняващ длъжността. Лично аз мечтая по-бързо да мине конкурса и да се върна във ВКП.
- Разбирам ви донякъде, макар да е рядкост магистрат да се откаже от шефско място. През СГП минават най-скандалните дела. Те повечето се провалят по вина на прокурори, които шефът на СГП е може да накаже, нито да уволни.
- Ние анализирахме причините за неблагополучията на делата с голям обществен интерес - от лошите материални условия до текучеството на кадри към спецпрокуратурата и ВКП. Едно дело минава през 5-6 прокурори, докато стигне до оправдателна присъда и тогава се гледа назад - кой е сбъркал насоката на разследването или квалификацията на престъплението. В СГП се работи под голямо напрежение. Случва се в последния момент някой колега, които се готви за съдебно заседание, да бъде изваден от него заради неотложни следствени действия. Друг влиза в зала вместо него. И ето: вътре адвокати пледират на почивки, а отсреща един прокурор - неподготвен по делото, а понякога и несъгласен с тактиката на колегата си, водил разследването. Една колежка ми докладва за дело от 600 тома по 150-200 страници, което касае данъчно престъпление от 2002 г.Тя си е взела отпуск от 15 дни, за да може все пак да види за какво става дума и да подготви обвинителен акт.
- Тежко и горко...
- Нужна е реформа в СГП начело с човек, готов да остане два мандата в тоя кабинет. Аз например не смятам, че СГП е свръхпрокуратура, по-можеща от окръжните. При нас по подсъдност да са лицата с имунитет - добре. Но защо трябва да има полицейска акция в Бургас или Варна под ръковоството на прокурор от СГП? Ние не сме авариен отряд.
- Но сте били поръчков отряд може би? Когато ГДБОП арестува в Бургас например без да мисли, а после вика прокурор да придаде на ареста по-законосъобразен вид.
- Може би е имало такъв вариант. Сега категорично няма. Но има и друг. Съобщава се, че е замесен някой министър или служител в министерство и се казва - подсъдността е в София. Отчита се удар по корупцията във високите етажи на властта, а после се оказва, че делото е срещу архитекта на някоя община.
- Четох някъде, че по 150 сигнала на ден валят в СГП срещу бившите управляващи.
- По 150 сигнала на ден минават за различни престъпления. Винаги като се смени властта, има бум от сигнали срещу бившите управляващи. Някои са само лозунги - “Бойко уби пенсионерите в България”. Но други са от служители на министерства и НАП. Те носят конкретна информация. Току-що дойде сигнал от г-жа Фандъкова (софийската кметица - б.а.) за злоупотреби с обществени поръчки в общински фирми - за 500 000 и 1 500 000 лв. Някои сигнали са аниномни, но с важни факти и документи. Ние и по тях правим проверки. Ако се окаже, че има данни за престъпление, образуваме дела и повдигаме обвинения.
- Обвиненията срещу Цветанов са вече две. Първото - че е допуснал да се подслушва масово, а второто - че е отказал подслушване за антимафиот. Не е ли парадоксално?
- Шест пъти Цветанов пише "не!!!" за прилагането на 6 СРС -та, поискани от прокурор и разрешени от съдия. Това е недопустимо по закона за СРС и действащата нормативна уредба.
- Цветанов цитира решение на Конституционния съд в своя защита.
- Това е решение е от 1997-98г., когато беше в сила старият Наказателно-процесуален кодекс (НПК). То не е приложимо към новия НПК от 2006 г. и измененията от 2009 г., които дават възможност и на прокурорът да иска СРС.
- Ще разберем ли някога кого са подслушвали крайслерите на МВР, които са бродили из София, докато са били по документи в гаража?
- Чакат се резултати от експертиза. Трябва да се установи дали и до каква степен Радко Димитров ( Радо Отвертката - б.а.) е унищожил записите в тия автомобили. Да се види може ли те да бъдат възстановени. Специалисти казват, че може да се развие един болт, да даде накъсо и за сукунди всичко да се стопи. Или да се запълни диска със спам. Поискали сме цялата документация от фирмата - производител. Може да е заложена защита на техниката, на което ние разчитаме.
- Обаче много време мина.
- Изпратили сме искане за следствена поръчка, но все още не са ни отговорили. Получим ли документацията, до 2-3 месеца ще свалим диска и ще имаме резултат. Ангажирали сме нашия представител в Евроджъст да съдейства за ускоряване на формалната процедура.
- Говори се, че прокуратурата има скрит коз срещу г-н Цветанов. Защитеният свидетел Миро Найденов го криел в ръкава си.
- Не ми е известно г-н Найденов да е свидетел по двете дела, по които Цветанов е обвиняем. Не виждам какво би могъл да знае той за подслушването, а още по-малко за “не“-то върху разрешението от съдия.
- Той твърди, че бил потърпевш от СРС-та, разказва случки.
- Не е сериозно това.
- Три следователки дадоха повод да се отложи второто обвинение срещу Цветанов. Те се опитаха да принудят адвоката му Менко Менков да стане свидетел. Това не е ли прокурорски гаф? Несръчен опит да се лиши от защита обвиняемия?
- Фактът, че Менков беше пуснал жалба от следователките до прокурора и тя бе уважена, говори обратното. Прокурорът отмени принудителното довеждане на Менков и не прие, че са налице основания за отвод.
- Ще има ли трето обвинение срещу Цветанов?
- Възможно е, ако излезе нещо от проверката на оперативните дела в архива на МВР и ГДБОП. Три прокурорски екипа по заповед на главния прокурор проверяват тези дела. Продължава и проверката по случая с бебето от Горна Оряховица ( Като шеф на МВР Цветанов прочете СРС за него в парламента, а не се знае имал ли е прокурорско разрешение- б.а.). Възможно е и там да има данни за престъпление.
- Какво, като 380 000 от бюлетините, намерени в костинбродската печатница са редовни? Има ли доказателства, че те са щели да стигнат до урните в бусове с двойни дъна?
- Не бях в България, когато бюлетините бяха намерени в печатницата. Доколкото знам, не са намерени бусове с двойни дъна. Но помислете - стотици хиляди бюлетини са отпечатани! Сигурно са били предназначени за някъде. Едва ли някой безнесмен ще си позволи да харчи хиляди левове, за да произвежда някакъв никому ненужен резерв.
- Има ли начин да помогнете исканата от САЩ Гергана?
- Искането е по споразумение между ЕС и САЩ, съгласно което се прилагат правилата за Европейската заповед за арест. Според него страната, от която лицето се иска, не е компетентна да прецени дали е основателна молбата за екстрадиция. При оправдателна присъда отговорността е на искащата страна.
Българската прокуратура няма право на преценка по искането, стига то да отговаря на формалните критерии - да е посочен номера на делото, името на лицето, адреса. Може да се отложи екстрадиция, ако срещу лицето има друго дело у нас, но това основание не е налице при Гергана. Имаше един Орце Орцев, който хитруваше с него. За Орце дойдоха две европейски заповеди за арест - за трафик на хора. И той два пъти излезе с един и същи номер. Пуска молба: "Виновен съм, отвлякох едно момиче за проститутка, моля да образувате дело срещу мен". А после адвокатите пледират: в България той има висящо дело, до приключването му да се отложи изпълнението на Европейската заповед за арест.
- Протестиращите пред Съдебната палата и викат: "Разследвайте Сидеров!" Ще го направите ли?
- Срещу Сидеров почти всеки ден при нас постъпва по 1 сигнал. Повечето са документирани с видеозапис, например скандалите с един журналист, с един полицай. Има обаче едно решение на КС от 1992 г., че народният представител може да говори каквото си иска и то не само в пленарна зала. Това било политическо говорене. Така или иначе, ние образуваме предварителни проверки по всеки сигнал срещу Сидеров. Ако попаднем на данни за престъпление, няма пречка да образуваме досъдебно производство и главният прокурор да поиска имунитета му, за да може разследването да започне.
* На записа от дома на Бойко Борисов се чува разговор между него, Николай Кокинов и бившия министър Мирослав Найденов, който се разследва за злоупотреби. Тримата обсъждат без задръжки наказателното преследване срещу Найденов и мечтата на Кокинов да бъде повишен.
ВИЗИТКА
Завършил право в СУ "Климент Охридски" (1980 г.)