Йовчев натопи Плевнелиев за декларацията на посланиците

Вътрешният министър дава уроци по демокрация на президента

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев твърди, че съвместното изявление на посланиците на Германия и Франция за ситуацията у нас е предизвикано от изказване на президента Росен Плевнелиев, че решението трябва да се търси с нови избори.

Това изявление на държавния глава според Йовчев, който до неотдавна беше шеф на кабинета му, е изненадващо и оставя открити въпроси. Вътрешният министър направи този коментар пред журналисти в Брюксел, предаде БНР.

"Няколко неща в изявлението на президента Росен Плевнелиев е трябвало да бъдат направени по различен начин, след като в него се говори за предсрочни избори", казва Цветлин Йовчев.

"Едно такова твърдение трябва да почива на много сериозен анализ. Анализ на причините, които са извели хората на улицата, защото и президентът в изявлението си твърди, че и февруари месец хората са били на улицата и сега пак, и скандират едно и също. Това означава, че сами по себе си предсрочните избори не са решение", добави министърът.

Другите въпроси, които според Йовчев трябва да бъдат поставени, са какво трябва да бъде решението на съществуващите проблеми, какво ще бъде направено за малките и средни предприятия, как държавата ще се разплати с бизнеса, ще повиши заетостта, ще подкрепи социално слабите и ще реши въпросите за бюджета и еврофинансирането.

"Когато се говори за предсрочни избори, механизмът, по който се стига до подобно изявление, трябва да е прозрачен", смята вътрешният министър.

"Трябва да е ясно провеждани ли са консултации. Тези консултации с парламентарни, извънпарламентарни партии - какво е говорено, каква е позицията, поемани ли са ангажименти. По същия начин и с чуждестранните представители, с представителите на европейските институции. Това е демократичният начин", каза Йовчев.

"За такива важни въпроси не може да има неформални разговори", подчерта той и добави още въпроси- ако ще има предсрочни избори, кой ще е премиер и с каква програма ще е служебното правителство.

"Едно такова изявление трябва да дойде на основата на широк обществен и политически консенсус", смята вицепремиерът.

"В момента какъв беше ефектът? Имаме и хора на улицата, които почват да събират подписи срещу президента, т.е. ние вървим към делегитимация на една институция като президентската, която именно в един такъв тежък момент трябва да бъде платформата за търсене на обществен консенсус. Но вярвам, че президентът ще намери сили наистина да изпълни и дълга си, и клетвата си към народа и към българските граждани", заяви министърът.

Цветлин Йовчев каза още, че очаква от държавния глава активна позиция в търсене на национален консенсус и че вратата на правителството никога не е била затворена за консултации.

Изявлението на Йовчев дойде, след като той и вицепремиерът Зинаида Златанова проведоха разговори в Генералния секретариат на Европейската комисия. И двамата бяха категорични, че по време на тях тези въпроси не са били обсъждани, както и протестите у нас или спорните назначения, както и че разговорът е бил за плановете на правителството в сферите на правосъдието и вътрешните работи.