Трябва ли офшорна собственост на медиите?

Общество

11-07-2013, 17:44

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Доцент Орлин Спасов коментира какво се случва с "четвъртата власт" в България

Изпълнителният директор на фондация "Медийна демокрация" доц. Орлин Спасов заяви, че проблемът със собствеността на медиите все още остава отворен.

"Проблемът със собствеността на медиите вече много време се обсъжда в България, бяха направени и някои стъпки той да бъде разрешен. По отношение на печатните издания има изискване по Закона за задължителното депозиране на печатни и други издания собствениците на печатни медии веднъж годишно да обявяват своята собственост. Законът за радио и телевизия задължава електронните медии, които са в режим на лицензиране, също да обявяват своята собственост. Но независимо, че има стъпки в тази посока, проблемът е, че законът за момента не се спазва достатъчно добре, особено по отношение на печатните издания, и това се дължи отчасти и на доста символичните глоби, които се налагат при неизпълнение на изискването за обявяване на собствеността", смята той.

Според него има много дебати в Европа, някои от тях започват вече и в България. Обсъжда се възможността за офшорна собственост на медиите. Спасов смята, че в България такава собственост трябва да бъде забранена. Това ще доведе до по-голяма прозрачност.

Той не е съгласен с тезата, че медиите са загубили авторитета си. "Интернет медиите са по-популярни сред младите, но в България все още телевизията продължава да се радва на голямо доверие", подчерта Спасов.

На въпрос дали смята, че българските медии  ефективно упражняват функциите си на четвърта власт директорът на фондация "Медийна демокрация" посочи силната критика в последните години на различни авторитетни международни организации като "Репортери без граници:, Фрийдъм Хаус, ОССЕ към българската медийна среда.

"Особено тревожно е, когато това става по отношение на БНТ и БНР, на обществените медии, които трябва да бъдат еталон за четвърта власт. Те бяха такива в последните няколко години, те единствени функционираха наистина като четвърта власт и бяха независими от политически влияния, докато натискът върху медиите до голяма степен се упражняваше през частния сектор. Сега най-важният момент е обществените телевизия и радио отново да бъдат предпазени от всеки опит за политическа намеса в работата им", коментира доц. Спасов.