Вицеприемиерите с разпределени отговорности

Орешарски поема външното министерство и отбраната

Пламен Орешарски разпредели между вицепремиерите функциите на министерствата и органите на изпълнителната власт.

Заместник министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева ще следи за работата на  министрите на финансите, на земеделието и храните, на труда и социалната политика,  на икономиката и енергетиката и на инвестиционното проектиране. Тя ще се грижи и за взаимодействието на правителството с държавните агенции за метрологичен и технически надзор и за закрила на детето, ДКЕВР, Националния компенсационен жилищен фонд, НСИ, с Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Патентното ведомство и агенциите за ядрено регулиране и за приватизация и следприватизационен контрол.

Министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова ще отговаря за дейността на министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на околната среда и водите, на образованието и науката и на регионалното развитие. Под неин контрол ще работят Националната агенция за оценяване и акредитация и Националната агенция за професионално образование и обучение.

Действията на министрите на младежта и спорта, на културата и на здравеопазването ще наблюдава вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Под негов контрол ще работят и държавните агенции за бежанците, за българите в чужбина, „Архиви”, „Национална сигурност” и „Държавен резерв и военновременни запаси”, както и за ДКСИ и КРС.

Самият министър-председател ще координира работата на министрите на външните работи и на отбраната.