Христо Бисеров се бори с полицейщината

Политика

11-07-2013, 13:29

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Опасявам се, че ще изтекат още СРС-та, заяви Цацаров

Изказването му е по повод гласуваните промени в Закона за СРС

"Нивото на полицейщината се намалява с една степен надолу", заяви председателят на Комисията по правни въпроси Христо Бисеров.

Изказването му е по повод гласуваните промени на второ четене в Закона за СРС.

На вчерашното заседание на правната комисия присъстваше председателят на Върховния касационен съд, представители на Висшия съдебен съвет, заместник-главен прокурор, заместник-председател на Върховния касационен съд, вицепремиерът и министър на вътрешните работи и ръководството ДАНС. Те изразиха позиция по всички текстове, които се приемат, така че поправките да са решение на обща консолидирана позиция както на комисията, така и на представителите на тези органи от изпълнителната и съдебната власт.

"Има текст, който задължава Министерски съвет да изготви специален акт, в който да уреди въпроса с разходите да СРС. Законът не може да свърши тази работа, защото това все пак е ангажимент на изпълнителната власт и този текст ще влезе в сила от началото на другата календарна година", смята Бисеров.

Според критериите председателят на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) и неговите заместници трябва да имат трудов стаж съответно 8 години – за председателя и 5 години - за заместниците като юридически стаж или в службите за сигурност, или в службите за обществен ред. Такова е изискването и за членовете на бюрото, така че да има съпоставимост между органа по изпълнението и контролния орган. Според Бисеров от МВР зависи дали ще има теч на информация, след като делата от министерството ще отидат в новата агенция.