Земеделци блокираха Дунав мост

За час и половина движението на граничния пункт бе спряно

Земеделски производители затвориха за час и половина граничния пункт Дунав мост край Русе.

Над 100 души тютюнопроизводители, зеленчукопроизводители и зърнопроизводители излязоха на протест под мотото "Не на дискриминацията, да на равнопоставеността", за да настояват да имат равни права с колегите си от Европейския съюз.

Хората блокираха кръговото кръстовище пред моста и така затвориха достъпа към границата и пътя за Силистра. Те носеха плакати, а част от тях обикаляха с автомобили и трактори. Те изпълниха обещанието си да изсипят и запалят бали с тютюн и да хвърлят домати на пътя.

От името на тютюнопроизводителите председателят на Националната асоциация Цветан Филев обясни, че след като няма европейска подкрепа за бранша, те настояват за 160 млн. лв. годишна субсидия от държавата. В България има 200 000 души, които се прехранват от производството на тютюн и на практика всеки втори производител в ЕС е българин. Тютюнопроизводителите са категорични, че не са готови на компромиси, а при нужда ще стигнат до гражданско неподчинение, гладни стачки и дори до протест и палене на бали с тютюн пред Европарламента в Брюксел.

Подобни са намеренията и на зеленчукопроизводителите, които искат субсидия от 60 евроцент на килограм домати. Те настояват още за спиране на нерегламентирания внос и за възможност да продават директно своята продукция, а не да я дават на прекупвачи.

Министърът на земеделието проф. Димитър Греков, който бе придружен в Русе от целия си екип, се опита да успокои протестиращите. Той заяви, че вече са осигурени са 73 млн. лв. "Направил съм доклад до премиера, също така и до министъра на финансите и имам тяхното съгласие за отпускане на 11 млн. лв., така че цялото производство, което се получава да бъде финансирано", допълни Греков.