Станишев не иска ултиматуми

Изборният кодекс готов след година и половина

"Нито правителството, нито парламентът са готови да разговарят с протестиращите в условията на ултиматум, за съжаление, защото част от тях не желаят да има диалог. Не може да има диалог с предварителни условия", заяви лидерът на социалистите Сергей Станишев след среща на ръководството на ПГ на Коалиция за България с делегацията на ПАСЕ.

"В Европа никой не поставя под съмнение резултатите от изборите у нас", продължи Станишев. По думите му правителството и българският парламент са готови да разговарят с всеки и това се доказа с гражданските съвети, които са формирани към всички министерства и в обсъждането и подготовката на новия Изборен кодекс.

"По време на разговорите с представителите на ПАСЕ поехме ангажимент да поканим Венецианската комисия да помогнат със становище при подготовката на новия Изборен кодекс и основни моменти в него", съобщи Станишев. "Има парламентарна комисия, която работи в активен диалог с гражданското общество", добави председателят на ПГ на КБ. Според него не може да се очаква работата по Изборния кодекс да приключи по-рано от половин година, което означава до края на 2013 г. и няколко месеца още, за да се вземе пред вид становището на Венецианската комисия.

"Очакваме ГЕРБ да върши своята работа, за да има диалог, с представителите на ПАСЕ обсъдихме и актуалната политическа ситуация", заяви Станишев.