Протестиращите вадят досието на Гергов (+)

Мисия Пловдив

11-07-2013, 11:15

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Демонстрантите направили "кратък списък" с олигарсите - Мария Капон, Вълчо Арабаджиев, Иван Чомаков, Георги Гергов, митрополит Николай и Петър Манджуков

Над 16 450 подписа са събрани срещу правителството на Пламен Орешарски и назначението на областния управител на Пловдив Венцислав Каймаканов. Това обявиха част от организаторите на протестите в града - Христо Марков, Албена Хинкова, Кирил Джамбазов и Кирил Киров.

Твърденията на "другаря" Каймаканов, че парафите са събирани само в рамките на Пловдив не са верни. Включително и от неговото родно село Цалапица и община Родопи има над 380 подписали се, заяви Марков, бивш депутат от СДС. По думите му подписката ще бъде връчена на представителството на Европейската комисия в София. Така въпросът ще бъде разгледан от Комисията по регионални власти в Европейския парламент. Ако я входираме в родните институци – тя ще остане глас в пустиня, подчерта Марков.

Активистите отчетоха като успех, че вече 27 дни няма партийни символи на протеста. Зад демонстрациите не стоят партии. Никой от нас няма каквито и да е политически амбиции. Няма лидери и последователи, всички просто изразяваме личното си мнение, подчерта Марков. Той посочи, че бройката на демонстрантите е без значение, важна е тяхната активност, която е мерило за гражданското общество в България.

Протестиращите обявиха, че ще се срещнат и с градоначалника Иван Тотев, за да разберат кой всъщност управлява града. Кметът е издал разрешение за протестите, но полицията си позволява да тълкува документите и ни отказва достъп до обществени сгради, като Централна гара. Това не е редно, но ако има места табу, ние ще ги изключим от маршрутите си в бъдеще, заяви Марков. По думите му ще бъде поискано удължаване на разрешението за протест в Пловдив до 10 август. В неделя няма да блокираме летището, а само един от подстъпите към него, заявиха активистите.

Демонстрантите заявиха, че те са срещу новата тройна коалиция, която е опорочила управлението. Не е само Делян Пеевски - пълно е със сестри, лели, любовници. Скандално е назначението на зам.-правосъден министър, който няма юридическо образование. Този човек, известен като Рамбо, осакати дете на мач между Локото и Левски. Това е гавра с обществото, заяви Марков.

Той посочи, че той и сподвижниците му са съставили "кратък списък" на олигарсите, които също са мишена на протеста. В него фигурират Мария Капон, Вълчо Арабаджиев, Иван Чомаков, Георги Гергов, митрополит Николай и Петър Манджуков.

В палатковия лагер идват хора, които ни разказват невероятни истории и ни показват тайни документи. Един от тях ни връчи досие номер 0071 на Центъра за стратегически анализи. Папката проследява пътя на Георги Гергов от 1990 година до днес. Вътре е описано как през 1992 година пловдивският бизнесмен е получил от Агенцията за чуждестранна помощ безлихвен кредит от 30 милиона лева, с което се превърна във фуражен бос. По това време аз бях част от тази институция. Гергов, който е уникален артист, се тръшкаше за парите. Парите му трябвали спешно, прасетата умирали, миришели на леш, пловдивчани щели да гладуват. Така получи средствата, но не е върнал нито лев. Незнайно как архивът на Агенцията е изчезнал. Но на едно или две места се пазят документи за тези събития, каза Марков.

Активистите обявиха, че имат искания и към местното управление. Узаконяването на бараките в ромските квартали и противопоставянето на религиозен принцип е недопустимо Ще стане беля, алармира бившият депутат.

Активистите са за промени в Избирателния кодекс и нови избори. Целият закон е над 1300 текста - не може да се смени лесно. На 2 четения за три дни обаче може да се въведат принципите за отзоваване на депутати, на активна регистрация и възможност за преференциален вот. Така ще се формира ново Народно събрание с ново мнозинство, което ще носи обица на ухото, посочи Марков.