Волен Сидеров ще си носи последствията, категоричен е Цацаров

Според прокурора парламентът трябва да се занимава с хулиганското поведение на депутата

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че Волен Сидеров може да бъде задържан, ако извърши хулигански прояви, тъй като Конституцията дава това право.

"Волен Сидеров много добре знае каква е неговата грешка. Парламентарното му поведение – не прокуратурата - установява правилата за влизане в парламента, дали можеш да влезеш със законнопритежавано оръжие или не, дали можеш да влезеш в парламента с палка или не, това не го контролираме ние, контролира го самият парламент", каза Цацаров.

Става дума за член 70 – наказателна неприкосновеност на народния представител, в случай на действия, които представляват престъпление. Конституцията обаче дава право лице, което е народен представител, при заварено тежко престъпление да бъде задържано на място.

Главният прокурор заяви, че е дал разпореждане на министъра на вътрешните работи да бъде уведомяван незабавно в случаите на подобно поведение, което покрива данните или признаците на квалифицирано хулиганство.  

"Ако това продължава или се покрият признаците на квалифицирано хулиганство г-н Сидеров ще бъде задържан, след което ще бъде уведомен председателят на Народното събрание и оттам парламентът ще се заеме. Няма да си играем на имунитети и възбуждане на наказателно престъпление", допълни Цацаров.