Не съм червен боклук, защити се Стойнев

Политика

11-07-2013, 09:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стойнев се радвал, че хората протестират

При нас няма "калинки", увери Стойнев

Министърът на икономиката бил горд социалист и част от стачкуващото поколение

Аз чувах хората, които крещят пред парламента. Да, аз съм социалист и се гордея с това! Но не мога да приема, че съм червен боклук. Защото няма нищо лошо да се боря за тези ценност - образование, здравеопазване, по-добър живот на хората.

Това заяви министърът на икономиката Драгомир Стойнев пред bTV.

"Нашата страна затъва все повече и повече. Ние се топим като нация. Образованието, здравеопазването се сриват. Младите хора емигрират. Толкова ли е трудно да седнем на една маса и да се разберем. Стига вече сме се делили. Трудно преодоляваме езика на омразата."

Икономическият министър каза, че е част от поколението, което стачкува в момента. Според него младите имат право на протест. Стойнев попита дали всички протестиращи са гласували преди два месеца.

"Слава Богу, все още имаме демокрация. Изборите бяха преди два месеца и суверенът каза своята воля. Целта ни е да променим България", заяви Стойнев. "Съжалявам, че няма дебат между лявото и дясното в парламента", посочи той.

По думите му - президентът Росен Плевнелиев е заел ясна позиция, която разделя обществото.

"Да, има политически протести, но има хора, които преди два месеца са си казали волята на изборите. Тези хора очакват да се намали цената на тока, да се увеличат майчинските, минималната работна заплата. Ние работим за тези хора", твърди Стойнев.

Министърът смята, че няма нищо страшно в актуализацията на бюджета. "В моя ресор има шанс да се загубят милиони евросредства. За мен е нормално да има актуализация на бюджета. Няма нищо лошо в това."

Във връзка с поевтиняването на тока с 5%, предизвикало мнения, че ще "бъде платено" в следващ времеви период министърът заяви, че няма опасност от бъдещо увеличение, тъй като има достатъчно буфери.

"Няма да се наложи увеличение на цената на тока. Ако се спре източването на толкова големи средства в енергетиката, няма да има покачване на цената", обясни той. "Моята работа е да направя всичко възможно да не се загубят парите в ресор "Енергетика". Заварих неподписани договори за 25 милиона лева. Не е важно кой е виновен. Трябва да се свърши работата, те вече са подписани, парите са при фирмите и икономиката трябва да работи."

Във връзка с позицията на посланиците на Германия и Франция у нас, които казват, че демокрацията в България е застрашена и за това, че позицията на КНСБ, според която президентът Росен Плевнелиев е на същото мнение, Стойнев каза, че не може да се съобразява с всяко едно мнение.