Изплащат до 6 забавени заплати при фалит на работодателя

Най-доброто от печата

11-07-2013, 06:02

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Парите ще бъдат осигурени от Държавния фонд за гарантиране на вземанията

До 6 забавени заплати ще получават служителите при фалит на фирмата, в която работят. Такава мярка предвиждат одобрените на първо четене промени в Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя.

Предвижда се да се увеличи и с 20% размерът на гарантираните вземания. Така максималното месечно обезщетение за работниците ще бъде от 1000 лв. на 1200 лв. Парите ще бъдат осигурени от Държавния фонд за гарантиране на вземанията. Те нямат да доведат до допълнителни разходи от бюджета, уточниха вносителите на проекта.

Корнелия Нинова от БСП обясни, че във фонда има активи на стойност над 200 млн. лв., които дават предпоставка спокойно да се харчи при нужда. За 2012 година за изплащане на обезщетения са изразходвани 826 хиляди лева за помощ на 485 работници и служители от 47 фирми при среден размер на обезщетението 1702 лв., посочи още Нинова.

От 6 на 12 месеца също се увеличава периодът, през който работодателят трябва да е осъществявал дейност преди датата на неплатежоспособност. При обсъждането на закона в пленарна зала депутатите се обединиха около мнението, че мярката гарантира повишаване на степента на социалната защита на служители в условия на криза. Беше изтъкнато, че фирми от различни браншове и от цялата страна ще могат да се възползват от промените. Националният осигурителен фонд (НОИ) ще има задължението да следи състоянието на фонда и да контролира злоупотребите. Депутатите предлагат законът да влезе в сила от 1 октомври тази година.