1,3 милиона на месец за ГЕРБ, макар че не ходят на работа

Най-доброто от печата

11-07-2013, 05:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Две бронирани аудита си е купила партията в края на май.

1 292 421 лв. влизат на месец в касата на ГЕРБ, независимо че депутатите не стъпват в парламента. Това изчисли "24 часа", като събра парите от държавната субсидия, депутатските заплати и необлагаемите 2/3 за групата.


Макар че не ходят на работа, депутатите на Бойко Борисов вземат около 700 лв. на месец. Толкова им остават, след като парламентът удържи за неизвинените отсъствия 2/3 от основната депутатска заплата, която в момента е 2196 лв. Осигуряват ги върху 732 лв.


Отделно парламентарната група на ГЕРБ всеки месец прибира и 140 544 лв. държавни пари. На толкова възлизат т.нар. 2/3 над заплатите - или 1464 лв., които се полагат на всеки от 96-те депутати на месец за представителни разходи и сътрудници. Те обаче не се прибират лично от народните представители, а влизат в касата на групата.

Допълнително там на месец постъпват и 1 081 605 лв. - толкова е държавната субсидия за ГЕРБ. Тя се изплаща на тримесечие, но се дава именно защото партията е парламентарно представена и от нея се очаква да работи като такава.

Въпреки големите постъпления в партийната каса повечето депутати от ГЕРБ са оставени да преживяват само със 700-те лева от заплатата. Много от тях вече роптаели, че не могат да си покриват разходите, затова от централата отпуснали нещо като втора заплата от държавната субсидия за онези, които работят по закони и становища. 

На останалите им е наредено да си останат в провинцията и да не правят излишни разходи, разкриха от централата.

Две бронирани аудита си е купила партията в края на май. Сделката е обявена в публичния регистър на сайта с дата 27 май. Колите са закупени от немска фирма и са на обща стойност 372 802 лв. Луксозните лимузини се използват от Бойко Борисов и Цветан Цветанов, разкриха запознати.

Освен това Борисов ползва и "Ауди А8" на НСО. Той и Цветанов ще бъдат охранявани от гардове на службата 1 г. след края на мандата им, а ако имат заплахи за живота - и по-дълго време. 

Очевидци пък разказаха пред "24 часа", че преди всяка среща или проява на Борисов полицай с куче проучва терена.