Чехия с ново служебно правителство

Свят

10-07-2013, 15:13

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Земан и Шварценберг в битка за президент на Чехия

Зад него прозират задкулисни договорни, отбелязват журналисти

Чешкият президент Милош Земан назначи днес служебното правителство на водещия икономист Иржи Руснок, съобщи БНР.

Сред належащите задачи на кабинета е да подготви новия държавен бюджет. Преди това обаче трябва да получи вот на доверие от депутатите от Долната камара на парламента. Теоретично това е възможно, дори ако в зала присъстват една трета от всичките 200 депутати. Важно е как ще гласуват представителите на бившите управляващи – ОДС, ТОП 09 и ЛИДЕМ, но и каква стратегия ще избере лявата опозиция, особено ако социалдемократите и комунистите не успеят при първия опит на 17-и юли да съберат 120 гласа за разпускането на парламента и провеждането на предсрочни избори.

До назначаването на експертното правителство се стигна след падането на коалиционния кабинет, начело с премиера Петър Нечас. Причина за това станаха арестите на бившата началничка на кабинета и други висши политици по обвинения за корупция и злоупотреба с власт. Тази седмица прокуратурата поиска да бъде снет имунитетът на бившия премиер Нечас.

Новият премиер спази обещанието си в срок до 14 дни да представи своя кабинет, което беше високо оценено от президента Милош Земан. Новите министри бяха определени от президента за "експерти", които могат веднага да започнат работа. Едно от предизвикателствата пред тях ще бъде да спрат политическия натиск при решаването на случаите, довели до падането на кабинета на Нечас. Новото правителство беше назначено от президента против волята на повечето политически сили в Долната камара.