Румяна Тодорова е новият шеф на НЗОК

Тя беше избрана с пълно мнозинство от 101 гласа

Депутатите избраха д-р Румяна Тодорова за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). От гласувалите 101 народни представители, всички дадоха гласа си "за".

Кандидатурата на предложения от ДПС д-р Динчо Генев беше отхвърлена. "За" Генев гласуваха 30 депутати, "против" – 2, 69 се въздържаха.

Мандатът на Румяна Тодорова е до 12 февруари, 2015 година. Тя управлява касата от 2006-а до 2009-а година – по време на тройната коалиция. През 2009-а, в началото на втория си мандат, д-р Тодорова подаде оставка, като посочи, че й е оказан политически натиск. 

"НЗОК не бива да остава монопол", заяви д-р Тодорова от парламентарната трибуна. "Искам да знам къде са моите вноски и за какво бяха похарчени. Къде е онзи 1,5 милиард, който събрахме за здраве? Искам да знам къде са моите вноски, за какво бяха похарчени? Ако някой ме увери, че са дадени за здраве, за онкоболни, няма да задавам този въпрос отново", изброи риторичните си въпроси тя.

Д-р Румяна Тодорова, издигната от БСП, предлага да се подготвят два пакета мерки: спешни и стратегически. Според нея е необходимо публично да се оповести задълбочен финансов анализ на състоянието на Касата, фондовете да гарантират пълна прозрачност, а всички данни достъпни на сайта на НЗОК също влизат в нейните виждания за управление на Касата.

Тодорова апелирала към надграждащ модел за финансиране на здравноосигурителната система, като част от здравните вноски да се разпределя към втори надграждащ стълб.

Bulgariautre.bg припомня, че на 4 юли беше прекратен предсрочно мандатът на шефа на НЗОК д-р Пламен Цеков. Основното обвинение беше, че в момента здравната каса е финансово нестабилна, а средствата се харчат без да е ясно за какво.

Вчера депутати от ГЕРБ внесоха жалба в Конституционния съд срещу отстраняването на Пламен Цеков. Днес КС обяви, че образува дело по жалбата на партията за предсрочното прекратяване мандата на управителя на НЗОК.