"Авиоотряд 28" преминава към Министерството на транспорта

Политика

10-07-2013, 12:31

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

През 2010 година авиоотрядът беше прехвърлен на разположение на Министерския съвет

Правителството предлага на Народното събрание да приеме промени в Закона за гражданското въздухоплаване, с които Авиоотряд 28 ще премине от Министерския съвет към министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

През 2010 година авиоотрядът беше прехвърлен на разположение на Министерския съвет.

Съгласно Закона за гражданското въздухоплаване, министърът на транспорта ръководи гражданското въздухоплаване и гражданските въздухоплавателни средства и съоръжения на територията на България. Натрупаният през годините опит от експертите в системата на министерството, предполага специфичен подход към проблемите на Авиоотряд 28.

Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) продължава да има правата и задълженията на лизингополучател по договора за доставка на правителствения самолет.

Едновременно с това, оператор на въздухоплавателното средство е Авиоотряд 28, което е свързано с възможни проблеми по упражняването на правата и изпълнението на задълженията по договора за лизинг.

Когато Авиоотряд 28 е към министъра на транспорта, страната по договора за лизинг – МТИТС, ще може много по-добре да следи как се упражняват те.

От МТИТС се подписват и застраховките на самолета.