Гръцката държавна телевизия пусна сигнал

Засега няма програми, чака се да се събере екип

Гръцката държавна телевизия започна да излъчва отново сигнал днес, за първи път след затварянето на обществената телевизия ЕРТ преди около месец.

Сигналът се излъчва на честотата, по която се разпространяваше телевизията, преди да бъде затворена от правителството заради бюджетни икономии. Засега няма програми, излъчва се само лого и надпис "Гръцка обществена телевизия".

"Това е временно. Много скоро новата обществена телевизия ще започне да предава и програми", заяви заместник-министърът Манолис Капсис, отговарящ за обществените медии. Правителството в Атина предвижда да излъчва временна програма, докато не наеме нови екипи за новото аудиовизуално дружество, което ще наследи ЕРТ. Очаква се новата медия да започне пълноценна работа през есента.

Вulgariautre.bg припомня, че вчера Гърция възстанови излъчването на държавна телевизия. Капсис нарече акта "излъчване по необходимост" в изказване пред Атинското държавно радио. Заместник-министърът допълни, че стъпките за създаване на нова държавна телевизия ще бъдат решени през лятото, като е предвиден общ график от три до четири месеца.

Телевизията бе спряна на 12 юни, като всичките й 2500 служители бяха уволнени.Макар, че е планирано те да получат обезщетения и възможност за работа в планираната нова обществена телевизия, действието бе прието от народа на страната като удар срещу демокрацията.

В същото време толемите профсъюзи в страната заявиха, че ще проведат общонационална стачка на 16 юли. Действията им са планирани в знак на протест срещу новите съкращения на работни места в публичния сектор, на които правителството се е съгласило по време на последните преговори с международните кредитори. Най-големият синдикат - GSEE - обяви, че на въпросната дата ще се проведе 24-часова общонационална стачка.