Над 50 фирми спонсорират ЦСКА

Бизнесмените вадят 10 млн. лева за НАП и заплати на служители

Поне 50 фирми са заявили готовност да участват в из­дръжката на ЦСКА. Тяхното условие е само едно - "Титан" да не участва в управлението на клуба - нито пряко, нито косвено чрез свои хора. А то­ва ще се случи от днес. Този следобед се очаква да бъде подписан предварителен до­говор за продажбата на ЦСКА. Това трябваше да стане факт още вчера, но както и се предполагаше, са се появи­ли доста неща за доуточнява­не.

Разговорите се водят между Александър Тодоров, който представлява групата "Червени шампиони", и Иво Иванов. Процесите обаче са необратими и връщане назад няма. Сделката ще бъде офи­циално обявена до часове.

"Предварителен договор все още няма", заяви вчера в 19:00 пред "Тема Спорт" Александър Тодоров, който ще е изпълнителен директор на ЦСКА в следващата около ед­на година и ще подписва всич­ки документи.

Изключително много биз­несмени са заявили пълна го­товност да дават суми от порядъка между 30 000 и 120 000 лева на година. До вчера техният брой бе 52, но е твърде възможно да нарасне. Само от тях клубът би могъл да си осигури около 5 милиона лева на година.

Засега е планирано 7 едри бизнесмени да държат акции­те, но техният брой може да падне на 5 или 6. Именно те ще осигурят 10 милиона лева веднага, чрез които клубът да погаси най-спешните си задъл­жения - към НАП, заплати на служители и други. Между се­демте инвеститори има два­ма водещи индустриалци.

Сред компаниите, които са готови да спонсорират ЦСКА (б.а. - извън кръга от 7 едри биз­несмени и по-малките 52 фир­ми), е и един мощен германски строителен консорциум.

Ролята на Александър То­мов? На този етап не е плани­рано бившият президент на ЦСКА Александър Томов да участва под каквато и да е форма в управлението на клу­ба. Засега той демонстрира активност и вероятно има някакъв дългосрочен план. Но едно е сигурно - той нито ще дава пари, нито ще управля­ва. Томов обаче е преговарял с част от хората, които ще финансират ЦСКА. Със сигур­ност Лупи има някаква стра­тегия, за която ще се разбере на по-късен етап.

Важно е да се уточни, че зад промените в ЦСКА няма и най-бегъл политически привкус въпреки заявените наме­рения за помощ.

С покриването на огромна част от задълженията клубът ще избегне опасността да започне първенството с минус 6 точки. Освен това ЦСКА ще се надява на амнистия от УЕФА заради отказа си да уча­ства в Лига Европа през този сезон. Червените са на мнение, че могат да избегнат евентуално наказание за ли­шаване от право да уча­стват в евротурнирите за срок между една и три годи­ни. Юристите смятат, че има не малка вероятност та­зи санкция да не бъде приложе­на, за което ще представят и съответна солидна аргумен­тация. Тук обаче ще се наложи и съдействие от страна на БФС.