БАН вкарва правописа във Фейсбук

Най-доброто от печата

10-07-2013, 07:51

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Страницата ще се казва „Езикови справки“, а в Туитър профилът ще бъде @ezikovispravki.

Тийнейджърите вече няма да се чудят как се пише любов, - с "В" или с "Ф", а ще могат да направят директна справка във Фейсбук или Туитър.

Съвсем скоро правописният речник на българския език ще си има своя собствена страница в социалната мрежа, която е създадена с цел да се ограмотят младите. Тя ще се казва „Езикови справки“, а в Туитър профилът ще бъде @ezikovispravki.

Инициативата за създаването на страниците е на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин” при Българската академия на науките.

Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!” е създадена в подкрепа на овладяването на съвременния български правопис и насърчаването на правописната грамотност“, казва Светла Коева, директор на института.

Ограмотяващата инициатива се стреми да провокира диалог по темата и да мотивира активните потребители на социалните мрежи да вземат участие в предизвикателството, като публикуват сигнали за грешки, които са забелязали в интернет пространството или в печатните медии. Предвидени са и поощрителни награди – правописен речник на българския език и специално изработени за кампанията стикери, с които ще се маркират груби грешки в публичната среда.