Гавриил или Галактион - временен владика, епископ Наум може да е титуляр на поста

Най-доброто от печата

10-07-2013, 07:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Владици се събират в 10 ч на заседание, за да назначат наместник на овдовелия престол

Ловчанският митрополит Гавриил или Старозагорският Галактион ще изпълнява временно поста на Варненски митрополит. Това ще реши днес Светият синод. Владици се събират в 10 ч на заседание, за да назначат наместник на овдовелия престол, който канонично да ръководи делата на епархията и да организира изборите за Варненски митрополит.

Вариантите за избор не са много, твърдят запознати. Те разказват, че Силистренският митрополит Амвросий е болен, Сливенският Йоаникий няма да иска да е наместник. Ако сложат Пловдивския Николай, би било кощунство с паметта на дядо Кирил, с когото бяха в конфликт още преди избора за патриарх.

Търновският Григорий е определен за наместник на голямата Западноевропейска епархия. Остава Ловчанският Гавриил, тъй като по устава на БПЦ трябва наместник да бъде митрополитът от най-близката епархия. Пред близки до синода и Галактион е казал, че би поел поста до избора на титуляр.

Епископ Наум, 45-годишният главен секретар на синода, е най-вероятният наследник на овдовялата Варненска епархия. Той е роден във Варна, взет е за архимандрит в Шумен от дядо Кирил и преди 9 г. става секретар на синода.

Ситуацията сред висшия клир на църквата става все по-напрегната, казват хора от синода. Те припомнят, че предстоят избори и в Западноевропейската епархия, където митрополит Симеон си подаде оставката преди месец (а и той живее от 6 г. в САЩ), празен е и престолът в Русе след избора на Неофит за патриарх, сега овдовя и Варна. А и от Америка митрополит Йосиф отдавна си е подал оставката и чака решение на синода.

Отделно Пловдивският Николай бе подсказал, че епархии като Варненската трябва да се разделят и в Шумен да се обособи друга. Бургас отдавна е вдигнал митрополия и не иска повече да е под църковната юрисдикция на Сливен, а да е център на епархия.

Но как ще правят разделения, като каноничните кандидати са една шепа, питат хората от синода? Достоизбираемите епископи на кандидатска възраст са 14, от тях трима са бивши разколници.