Българските визи за руснаци скачат нагоре

Новините

10-07-2013, 06:21

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

10 хил. руснаци в Бургас, правят си училище

За руски граждани визовата такса ще е 1540 рубли - с 10 на сто по-висока отпреди, а спешните визи ще излизат по 3080 рубли срещу 2800 досега

Българските власти са вдигнали таксата за разглеждане на документите при издаване на виза за руски граждани.
Това съобщи днес Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР), цитирана от московската правителствена агенция ИТАР-ТАСС, информира Vesti.bg.

"Визовият център на България уточни, че за руски граждани визовата такса ще е 1540 рубли - с 10 на сто по-висока отпреди, а спешните визи ще излизат по 3080 рубли срещу 2800 досега.

Визовата такса за граждани на други държави е 2640 рубли, а таксата за услугата - 836 рубли. Не бе обяснено какво налага поскъпването", информира туроператорското сдружение.

Отбелязва се също, че "по-рано българската страна е била обещала да издава на туристи, влизали вече в държавата, полугодишна или едногодишна многократна виза, но засега тези планове не са осъществени изцяло".

В момента всички туроператори подават документи чрез визовия център, затова поскъпването 

на визите ще се отрази и върху цените на екскурзиите.

Туристи от Русия могат да влизат в България и с валидна многократна шенгенска виза, напомня ИТАР-ТАСС.

През 2011 г. в тогавашното министерство на икономиката, енергетиката и туризма очакваха за пет години напред броят на туристите от Русия да се увеличи с 44% спрямо тогавашния обем.

На 20 май т.г. българското служебно правителство съобщи, че за улеснение на гражданите на Русия извън Москва ще работят четири изнесени офиса за издаване на визи за България, така на руснаците няма да им се налага да пътуват до столицата си за издаване на визи.

Тогава не беше споменато нищо за евентуално поскъпване на услугата.