Ципов изненадан от бързината, с която КС отхвърли касиране на изборите

Политиците трябва да чуват всеки български гражданин, заяви депутатът от ГЕРБ

"Изненада е колко бързо успя Конституционният съд да се произнесе по тази тема, при положение че трябваше да разгледа немалко документи." Това каза депутатът от ПП ГЕРБ Красимир Ципов за днешното решение на Конституционния съд да не касира изборите от 12 май. Припомняме, че ГЕРБ внесе такова искане до КС заради неспазването на забраната за предизборна агитация в деня за размисъл. От Централната избирателна комисия обаче обявиха, че агитация не е имало. 

"Нормалното би било КС да се запознае с всички протоколи от секционните комисии - не твърдя, че не са се запознали подробно. Нашето очакване беше - да се произнесе в един по-дълъг срок", заяви депутатът от ГЕРБ. " За всички бе ясно, по какъв начин беше погазен законът във връзка с деня за размисъл. Наистина се надявам, КС по един много сериозен начин да е третирал въпроса - има ли нарушение в закона и на Конституцията, които са свързани с правото на свободно формиране на воля на българските избиратели", обясни той.

По отношение на продължаващите повече от двайсет дни протести Ципов каза:
"За съжаление, новото управляващо мнозинство въобще не се вслушват ни най-малко в исканията на хората. Твърдят, че това са много малко хора. Всички български политици би трябвало да се вслушваме в гласа на всеки български гражданин. Хората от улицата искат промени в изборния кодекс възможно най-бързо и нови предсрочни парламентарни избори. За мен не беше изненада позицията на посланиците на Франция и Германия, нито позицията на министър-председателя на Кралство Великобритания", каза още Красимир Ципов.
"Очаквам Конституционният съд да се произнесе и да прецени, че има сериозни нарушения на изборните правила, особено за гласуването в чужбина, и да се стигне до касиране на някои от мандатите и избор на нови народни представители на мястото на тези. Другите две дела са за касиране на изборите като цяло и за касиране на някои мандати. Конституционният съд ще прецени как да се произнесе", добави Ципов.
Трябва да се запознаем с решението на Конституционния съд за изборите. Към настоящия момент няма как да изложим подробни коментари, заяви Ципов.