Отстраняването на Цеков от НЗОК е абсурдно, отсече Атанасова

Чистката в Здравната каса се правела с политически цели

"Абсурдно е с такива мотиви да бъде освободен управителят на НЗОК", заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова след като заедно с Красимир Ципов подадоха жалба в Конституционния съд за освобождаването на управителя на Здравната каса д-р Пламен Цеков.

Искането на ГЕРБ е за обявяване на противоконституционност на решението на Народното събрание за предсрочното прекратяване на мандата на Цеков.

Бившият здравен министър каза, че д-р Пламен Цеков е освободен с мотиви, посочени от Закона за здравното осигуряване, които обаче са напълно необосновани.

"Трима от вносителите на искането на оставката на управителя са лекари и са били подведени, но четвъртият вносител е Мая Манолова, която претендира да е добре правно подготвена. За мен е абсурдно с такива мотиви да бъде освободен управителят", категорична е Атанасова. "Оставката безспорно е политическа. Не се установи Пламен Цеков да е нарушил правила при оперативната дейност на касата. Надзорният съвет е длъжен да управлява контрол. Докато Пламен Цеков е бил управител, не е имало нито едно разглеждане на нарушение на оперативната дейност на касата. Тази чистка се прави с политически цели и интереси".

Атанасова напомни, че докато д-р Тодорова е била управител е имало месецна стачки на лекари през 2007 г. и в продължение на 3 години нямаше подписан НРД.

"ГЕРБ неведнъж е показал подкрепата си към д-р Цеков. Видно е, че цялата парламентарна група също стои зад него. Няма смисъл да бъдем в пленарна зала, където предварително се вземат договорени решения от тройната коалиция", допълни Атанасова.