Конституционния съд отказа да касира изборите

Съдът отхвърли жалбата на депутати от ГЕРБ за незаконна агитация

Предсрочните избори през май са законни. Това става ясно от решението на Конституционния съд, който отхвърли икането на 96 народни представители за обявяване на изборите за 42-ро Народно събрание за незаконни.

Основният мотив на съдиите за това, че изборите са легитимни е, че няма доказателства за нарушения на изборния процес като цяло. Според тях, даже и да има извършени отделни нарушения, те не могат да повлияят изцяло на изборите. Освен това, държавното обвинение е действало правилно и не е нарушило законите с акцията в Костинброд, където бяха намерени около 400 хиляди бюлетини.
Припомняме, че депутати от ГЕРБ сезираха Конституционния съд заради нарушения в деня за размисъл. На 11 май избухна скандал с намерени в Костинброд нерегламентирани бюлетини. Представители на всички политически сили дадоха изявления по този повод. Според ГЕРБ това е нарушило регламента за липса на агитация в деня преди вота.

Централната избирателна комисия, обаче е на друго мнение. Според ЦИК в деня за размисъл не е имало предизборна агитация, защото не са отправяни призиви към избирателите.

Главният прокурор Сотир Цацаров също отказа да се ангажира със скандала. Той беше категоричен, че няма да отправя искане до Конституционния съд за касиране на изборите.