Големите тригони издигат на хвърчило големите надежди

Хороскоп

09-07-2013, 14:28

Снимка:

Анди Дей

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Годината на конфигурациите и защо кризата скоро няма да приключи

През юли, рядка множествена конфигурация включваща всички външни планети от Слънчевата система, ще стане катализатор на бързи промени и ще даде шансове за преодоляване на ограничения и еволюционен духовен растеж на човечеството.

Юли има пълният потенциал да се превърне в един от най-радикалните месеци не само през настоящата година, но и в целия епохален период, който се развива през второто десетилетие на 21 век. Астрологичния почерк на тази епоха се определя от фундаменталния, революционен обмен между Уран и Плутон, който през юли ще бъде активиран от парад на планетите в зодиакалния знак Рак.

Още в края на юни и началото на юли, Слънцето провокира резки промени в политическата реалност и конфликтни ситуации в семейния живот и въпреки, че обратното движение на Меркурий би следвало да придържа вниманието ни към частни въпроси касаещи решаването на жилищни, семейни и професионални нужди, очевидно мощната трансформираща сила на глобалните процеси вече е събудила и повдигнала човешкото съзнание дотолкова, че личните интереси да останат в сянката на обществените нужди. И ако до 9 юли все още можем да наблюдаваме известно нежелание за взаимодействие с околния свят, то съединението на Меркурий със Слънцето на 9-10 юли, предхождано от новолунието в Рак и фазови позиции на стратегически определящи фактори като Юпитер / духовните, моралните, политическите  и социалните перспективи и ценности/ и Сатурн /работещите системи и закони/, ще произведе обрат и реакция към всичко случващо се в заобикалящата ни среда.

В средата на юли вече шест от всичките десет планети ще се намират във водни знаци, при това образувайки сами по себе си изключително редки конфигурации. Първоначално вселената ни дава рядък шанс  да почерпим стабилност и да се насладим на хармонизиращата енергия на голям воден тригон образуван от Юпитер в Рак, Сатурн в Скорпион и Нептун в Риби. При това  Юпитер и Сатурн,  описващи хода на глобалните, стратегически процеси в обществено-политическия и икономическия живот, ще са освободени от тежестите, които до момента не им позволяваха да проявят съзидателната си природа. Двете планети в изключително силни позиции ще се съчетаят с почти митологичната сила на Нептун в Риби, непризнаващ прегради и непознаващ ограничения.

Малко след това обаче, Юпитер натрупал мощ и сила влиза в обмен с Уран и Плутон, като по този начин на небето се образува втора рядка конфигурация с формата на хвърчило. Наименованието на тази конфигурация говори достатъчно красноречиво за нейния потенциал. Тя указва настъпването на скоростни промени с колосални мащаби. В основата и стои опозицията  опозицията на Юпитер и Плутон, чрез която те  влизат в трета конфигурация - тау квадратура с Уран в Овен. В резултат имаме изключително рядък множествен обмен, в която участват всички външни планети на Слънчевата система. Не знам дали някога въобще небето е давало сцена на подобен обмен, но сега сякаш силите на Сътворението обединяват усилия за да не допуснат нашите лични пристрастия и настроения да повлияят на хода на събитията. В края на Юли, с навлизането си в Дева, Венера ще дорисува хвърчилото, превръщайки го в пентаграм - собствения и печат, който тя поставя на небето като символ на материализираното съвършенство, чиито принцип изразява. И веднага след това на 29 юли с помощта на Луната в небето се образува поредна уникална фигура - звезда с шест лъча, наречена Звездата на Давид. В хороскоп на човек тя подсказва наличието на изключителен духовен потенциал, подкрепен от божествена закрила и покровителството на съзидателните сили, а в контекста на мундалните тенденции изключително рядък шанс за постигане на стабилност и намиране на изход във финансово-политическата криза, която до този момент, под тежкото влияние на тау-квадратурата оформена от Уран, Плутон и планетите в Рак, ще е достигнала до своя пик.

Или с други думи духът на кардиналните изменения ще внася напрежение активирайки проблеми, конфликти и принудителни промени, докато големия воден тригон ще ни даде най-после редкия шанс да изгладим съществуващите противоречия и да намерим решения на нерешими до момента проблеми.

Какво да очакваме?

Големия тригон е конфигурация, при която три планети активират едновременно знаците от една стихия, като образуват голям равностранен триъгълник в небето. Това позволява на качествата на съответната стихия да се проявят без препятствия и в пълнота, предоставяйки изобилие от възможности, от които можем да се възползваме без да полагаме усилия. Конкретно водната стихия е свързана с чувствения и емоционалния свят,  ръководен от интуицията и подсъзнателните инстинкти, в който се посяват и израстват духовните стремежи, религиозните концепции и мистичните парадигми. Свят в който може да преодолее ограниченията на материята, премахвайки границите между мечти и реалности, подхранващ стремежът към съвършенството който от своя страна движи еволюцията на човешката душа.

Подобен обмен разбира се, би могъл да бъде и достатъчно разрушителен, тъй като създава предпоставки за състояния намиращи се далеч от реалността, но в случая именно участниците в него и техните достойнства създават  уникалната възможност за един качествен напредък. Юпитер е в знака на своята екзалтация откъдето ще подкрепя и изисква установяването на социална справедливост, докато Сатурн е известен с това, че ясно и категорично установява граници, изгражда основи и отсява желаното от възможното, отстранявайки болното и излишното и поставяйки ясни и конкретни цели. Нептун, носител на висшите идеали е силен в своето царство, от където ще подкрепя духовния растеж и ще изисква обединение чрез преодоляване и приемане на различията. Така конфигурацията Голям тригон, образувана от Юпитер, Сатурн и Нептун в полето на водните знаци, в същността си, следва да се разглежда по-скоро като фактор влияещ на духовния, философски и общочовешки потенциал и напредък, който дава възможност на човечеството да реши невъзможни за решаване до момента проблеми, породени от конфликта на религиозни концепции, морални и житейски ценности и различия.

Такъв е характера на водните знаци и конфигурация, която едновременно ги акцентира, призовава и дава възможност за приемане и прошка. Тук не можем да подминем с прнебрежение и факта, че Нептун, току що е пристъпил в своето царство-Риби, но до края на престоя си там през 2026 г,  вероятно ще използва всички средства, с които разполага като пълновластен господар, за постигането на своята първична цел - осъзнаване, приемане и прилагане на духовните и универсални принципи за устройството и функционирането на света.

Запазването на статуквото / включително и в България/ ще стане невъзможно, когато след 13 юли и Марс навлезе в зодиакалния Рак, създавайки предпоставки за истински обществен  взрив заплашващ устойчивостта на системите и структурите, върху които са изградени познатите ни социални, обществено-политически и финансови взаимоотношения. От астрологична гледна точка това именно е моментът, който отбелязва пика на кризата, която е надвиснала вече не само върху икономическата, но и върху политическата ни реалност. Нова вълна от обществено недоволство ще залее големите градове по света, а в зоните на военни конфликти можем да очакваме ескалация и изключително критични ситуации, при които запазването на мира ще изисква действително сериозни дипломатически усилия.

Разбира се стремителния ход на събитията няма да подмине финансовите и стоковите пазари. Цикълът Юпитер-Плутон  има ключова роля при определянето на тенденциите засягащи движението на паричните потоци и тяхното разпределение. Началото на последния такъв бе в края на 2007 и даде ход на рецесията през 2008-2009, а  опозицията между двете планети през лятото на 2013, би следвало да отбележи дъното на финансово-икономическата криза достигнала в последните години до широки мащаби. И тук отново множествения обмен между планетите, участващи в уникалните конфигурации би могъл да предложи оздравителни възможности. В същността си те ще бъдат свързани най-вече необходимост от сливане и централизация на капиталите-мерки което със сигурност няма да се харесат на мнозина, но отказът от прилагането им ще даде своите разрушителни ефекти още през първата половина на следващата година. Тогава за съжаление вече няма да разполагаме с възможностите на големия тригон позволяващ сега изграждането на съответните концепции и структури, способни да организират и осъществят подобни мащабни процеси..

Дали това е добро или лошо никой не може да каже. Със сигурност е необходим колективен опит, а изборите, които той изисква ще определят и последаващите посоки. Обменът Юпитер/Сатурн дава добри надежди, тай като предоставя възможност най-после да бъдат създадени и приложени работещи закони. Показва също и политическа воля, това да бъде сторено, въпреки суровите и непопулярни изисквания на Сатурн в Скорпион. Големия тригон описва възможност за обединение, но и приканва човечеството да се съгласи с определени загуби, да признае че те са необходимост, породена от основната цел - преустройство на съществуващата  система на обществени взаимоотношения.

Може ли човечеството и в частност България реално да се възползва от това?

В известен смисъл друг избор няма. Алтернативата е разпад, заради нежеланието да допуснем приемливи загуби, както и да работим заедно за решаването на насъщните проблеми, за което неминуемо ще платим с още повече лишения. Последователните опозиции на Слънцето, Юпитер и Марс с Плутон болезнено ще ни накарат да разберем, че съществуващите модели и решения вече са не-работещи и ще поставят на дневен ред необходимостта от търсенето и въвеждането на нови и неизползвани до момента такива. При това спешно. Противопоставяне и възпрепятстване на този процес също няма да липсва, доколкото тау-квадратурата описва огромно напрежение и трудна промяна, която трябва да преодолява много съпротиви. За радост, както никога до сега готовност и разбиране от страна на хората ще има. Просветлени и достойни лидери, способни да оправдаят доверието им и да предложат решения също ще се появят. Поне за кратък миг в рамките на действието на големия воден тригон със сигурност ще се родят и работещи концепции обединяващи общочовешки интереси, идеали и реално постижими цели.

Що се отнася до България, тя е под знака на Козирога чийто управител  Сатурн е главно действащо лице в небесната пиеса. Досега той се движеше ретроградно, което даваше предимство на инволюционни, задържащи развитието фактори и външни, чужди на нашите интереси, да упражняват своето влияние и да диктуват правилата в обществено политическата ни реалност. В такова време надеждите за приемливи алтернативи и промяна оправдаваща очакванията на хората са меко казано нереалистични и процесите от февруари насам напълно подкрепят това. Каквото на Небето, това и на Земята, поради което предсрочните парламентарни избори не можеха да предложат на народа приемлива алтернатива. Появата на такава сега вече е напълно възможна, макар и може би не в сроковете в които на нас ни се иска. Но поне е възможна! А и хаотичното недоволство на народа, обещава да се превърне в ясна концепция с добре структурирани желания и цели, които дай- Боже на есен успеят да получат шанс за живот и реализация .

Какъв е урокът?

Много е важно всички да разберем правилно благословията на водния тригон, призоваващ към прошка, приемане и обединение, особено във втората половина на месеца, когато войнствения Марс ще премине през една от най-критичните и агресивни зони от зодиака. В този период, тъмната сянка на Лилит, една фиктивна, но достатъчно ефективна точка от лунната орбита подсказва наличието на опасности от манипулация и изкривяване, на подчиняване на всенародните интереси и страсти на скрити мотиви и деструктивни цели. Не са малко случаите в човешката история, когато народните копнежи са задушавани от нереалистични обещания/Лилит-Юритер/ и изкривявани в безпричинна агресия от истерични и неадекватни люде, прикрити зад маската на вдъхновението и обаятелен псевдо-героизъм /Лилит-Марс/. Необходимо е да да надмогнем негативната сянка на миналото, да спрем да търсим виновници, а да потърсим водачи; да спрем да търсим възмездие за миналото и да потърсим перспектива за бъдещето. Важно е също да не се поддаваме на провокации, особено ако те имат религиозни или етнически корени и са видимо насочени към чувството ни за съхранение и национална идентичност. България има всички основания да се тревожи за това, а стабилността/нестабилността на Балканите, не веднъж е ставала маша в ръцете на по-глобални политически интереси. За жалост в повечето горещи точки по света наблюдаваме именно подобен конфликт и е повече от вероятно някой да надуе отглеждания с години човешки гняв до пръсване, във време когато емоциите трудно могат да бъдат държани под контрол. Небесната защита на хармоничните конфигурации със сигурност ще ни предложи изящни решения за изход от сложните ситуации, но волята е наша привилегия и право и само ние решаваме дали и как да я използваме.

В същото време Вселената ни предоставя редки възможности за повдигане на човешкия дух и утвърждаване на висшите добродетели. Подчертаването на водната стихия описва необходимостта от съзнателно прилагане на духовните и универсалните принципи и ако човечеството се е на дявало на чудо, то времето за чудеса настъпи. И тяхната проява е съвсем реалистична, ако има политическа воля и хората подкрепят своите лидери. Организациите и програмите възникнали под въздействието на този обмен могат да изиграят колосална роля в съдбата на човечеството. Със сигурност някой от тях ще дадат своя важен принос в надграждането на познатите ни философски и религиозни концепции. А стремителните промени и неочакваните обрати съдействат за еволюцията на човешкия дух повече отколкото спокойствието и застоя.  

Ще направи ли човечеството еволюционен скок към най-големите си надежди?

Хармоничния обмен между Юпитер и Сатурн се случва само два пъти в рамките на един цикъл от двадесет години. Шанса, точно в този момент те да образуват конфигурация с трета планета и то с такъв потенциал като Нептун е далеч по-рядък, буквално уникален. Може би светът най-после ще се събуди и ще осъзнае онова, което упорито отказва да признае досега-че всички сме обвързани с тънка нишка и спасението /Нептун/ и просперитета/Юпитер/ на всеки от нас, зависи от способността ни да обединяваме усилия/Плутон/ и интереси независимо от идеологическите/Уран/ и политическите/Сатурн/ различия, че единицата зависи от цялото, а то се проектира в нея и рано или късно изходът за всички е еднакъв - всеобщ разпад или всеобщо благоденствие.

Бог знае най-добре!