Хората по света не вярват на политиците си

Свят

09-07-2013, 11:04

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За българите политиците и медиите са най-корумпираните звена в обществото

Според 76% от българите политиците у нас са корумпирани, показва Световният барометър за корупцията 2013 г. на Трансперънси интереншънъл.

В класацията по корумпираност у нас следва парламентът. Според половината от анкетираните българи и медиите се радват на цъфтяща корупция.

Над 50% от участници в допитване за нивото на корупцията в света отговарят, че положението се е влошило през последните две години. Докладът със заглавие Световен барометър на корупцията 2013 показва, че хората имат все по-малко доверие на институциите, за които се предполага, че трябва да ги защитават – като полиция, съдебна система и политически партии. Резултатите от допитването се базират на анкетирането на 114 000 в 107 държави по света.

Анкетираните в 36 държави сочат като шампион по корупция полицията, докато магистратите са най-склонни към взимане на пари под масата в 20 страни. Все пак политическите партии държат челно място в първенството – гражданите на 51 държави виждат в представителите на политическата класа символ на корупцията.

Трансперънси интернешънъл отчита, че сред обществеността съществува воля за борба с подкупите, като 2/3 от анкетираните са отказали да дадат пари под масата, когато са им били поискани.

"Нивата на даване на подкупи остават много високи в световен мащаб, но хората са убедени, че имат възможност да бъде сложен край на корупцията и броят на тези, които искат да се борят със злоупотребата с власт, тайни сделки и подкупи е значителен", казва Хюгет Лабел, председател на Трансперънси интернешънъл. Според нея правителствата трябва да са сигурни, че налице са силни, независими и обезпечени ресурсно институции за предотвратяване и разкриване на корупцията. "Твърде много хора са ощетявани ако и когато тези ключови институции и основни служби са проядени от бича на корупцията", допълва тя.