Брендо отнесе 20 години затвор в Италия

Евелин Банев е признат за виновен за участие в престъпна група за международен трафик на кокаин

Евелин Банев - Брендо получи 20 години затвор в Италия. Соченият за кокаинов крал е признат за виновен за участие в престъпна група за международен трафик на кокаин. Наказанието, поискано от прокуратурата, е максималното.

Присъдата бе прочетена в миланския затвор "Сан Виторе" вчера малко преди обяд.

Освен Банев по делото бяха осъдени още четирима българи: Тинко Гарев е осъден на 15 г. затвор, Радослав Атанасов получи 10 години лишаване от свобода, Захари Марков - 9 г. и 4 месеца  и Ивайло Йорданов - 6 г. и 4 месеца. Италианецът от български произход Николай - Силвио Йовчев пък би трябвало да прекара в затвора 7 г. и 2 месеца вместо 9 г., защото е сътрудничил на правосъдието.

Другите осъдени са шестима италианци, един словенец и един румънец. Те получиха шестмесечни присъди.

Процесът бе организиран по бързата процедура при закрити врати и без разпит на свидетели. Затова всички присъди бяха намалени автоматично с една трета от предвидените от закона наказания за съответните престъпления.

Така за около четири месеца приключи мегапроцесът "Кокаинови крале".

47-годишният Евелин Банев бе задържан в Созопол на 16 май 2012 г. в рамките на операцията "Кокаинови крале". Арестувани бяха 30 души, от които 12 италиански граждани, един словенец, един румънец, един грузинец, а останалите - българи. Целта на операцията бе неутрализиране на организирана престъпна група, занимавала се с международен наркотрафик и последващи престъпления срещу финансовата система на страни от ЕС.

В България се води друго дело срещу Банев. той е обвинен в пране на над 2 млн. евро от наркотици и контрабанда на цигари. Заедно с него са подсъдими още и бившата му съпруга Моника Добринова, вдовицата на Константин Дишлиев - Десислава, както и Симо Карайчев. През февруари СГС осъди Банев на 7,5 години затвор.

В Румъния срещу него също се води разследване. Страната вече месеци наред чака той да й бъде предаден, за да го съди за трафик на кокаин.