По 50 бона над заплатите вземали в социалното

Най-доброто от печата

09-07-2013, 07:28

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бившият главен секретар „работил” 24 часа в денонощието

От 35 до 50 бона допълнителни възнаграждения годишно са получавали служители в Министерството на труда и социалната политиката при управлението на ГЕРБ. Това разкри ресорният министър Хасан Адемов при представяне на екипа си вчера.
Обикновено ставало дума за управление на различни европроекти, като средно по схемата участвалите в тях са си докарвали по около
4-5 хил. лв. на месец над заплатата
Адемов не уточни колко от служителите са заработвали тлъстите допълнителни възнаграждения. Най-фрапиращ случаят обаче бил с бившия главен секретар на министерството Мая Никовска, която работила по 5 различни проекта и за всеки имала отделен договор. По един от контрактите била навъртяла 180 работни часа извън трудовото си правоотношение. „Така на практика работата й общо изисквала 24 часа труд в денонощието, без почивки в събота и неделя”, обясни Адемов. Един от проектите, по който работила Никовска, е „Изграждане на интегрирана информационна система в министерството на труда”. Той обаче е пред провал заради неусвоени 5 млн. лв. Въпреки това финансовият консултант, както и всички външни изпълнители са получили парите си, отчетоха от министерството.
На консултанта са платени 480 хил. лв.
външните изпълнители са прибрали 92 хил. лв. Тъй като изпълнението на проекта се е забавило, от Брюксел най-вероятно ще го спрат. Това означава, че средствата по изграждането на информационната система ще са за сметка на бюджета на социалното министерство. Това не са единствените нарушения в МТСП. Проверка на назначенията във ведомството показала, че от 152-ма новоназначени през миналата година 30 са подписали договор без задължителния конкурс. Те са
били наети на половин работен
ден или по заместване, за да се избегне процедурата с конкурса, уточниха от ведомството. „Отново ще разгледаме договорите им и тези, за които открием нарушения, ще бъдат освободени”, каза Адемов. Министърът обясни още, че за да не загубим 30 млн. евро по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, до края на годината министерството трябва да усвои 322 млн. лв. Експертите от ведомството вече правят анализ на всички проекти, с цел прехвърляне на пари от неуспешни схеми към тези, които предизвикват интерес от страна на бизнеса. В момента текат преговори за прехвърляне на 25 млн. лева от програми за образование към такива за насърчаване на заетостта.
90 000 лв. бонуси гушнала директорка в транспортното
90 000 лв. под формата на бонуси е получила чиновничка в министерството на транспорта през миналата година. Космическата сума взела шефката на дирекция „Концесии и контрол върху дейността на търговските дружества и държавните предприятия" Емилия Фачева, разкри депутатът от БСП Петър Мутафчиев вчера. По думите му за участие в комисии във ведомството се получават бонуси, но не и толкова големи суми. „Възможно е Фачева да е била включена в много комисии, но все пак това е недопустимо”, заяви социалистът. Според него по този начин е бил защитаван държавният интерес при концесиите. Отдаването на Централна гара в града под тепетата било пример как не са зачитани интересите на държавата при осъществяването на сделки. Мутафчиев ще поиска ревизия на сделката, след като концесионерът започна разрушаване на сгради около жп гарата. Той даде за пример и случая с пристанище Несебър. През последните години държавата е вложила 2,4 млн. лв. в порта, а след това го е обявила на концесия.
КЗД дава 155 000 лв. за семинари
Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще похарчи близо 155 000 лв. за семинари в курортни селища из страната. Това става ясно от обявената от контролния орган обществена поръчка за организиране на пет събития до май догодина. Сбирките ще се проведат в Хисаря, Велинград, Варна, Велико Търново, като в парите се включват и нощувките в хотелите на участниците в семинарите. Проектът, по който ще се провеждат срещите, пък се нарича „Борба с дискриминация – за справедливо общество”.
„Парите са частично европейски”, оправда разходите пред Bnews Жасмина Милушева, старши юрисконсулт в КЗД. Тя поясни още, че самата тръжна документация и условията на обществената поръчка били подготвени още от предишното ръководство и сега само се изпълнявала. „Къде да проведем семинарите? В Тутракан ли?”, сепна се тя.