Забраната за пушене остава, ресторантьори жалят правителството

Не е време за стачки, ще чакаме, коментират от бранша

Тоталната забраната за пушене трябва да остане, каза здравният министър Таня Андреева. По думите й депутатите от БСП на този етап се отказват да внасят законопроект, който ще даде свобода на пушачите.

Припомням, че през месец февруари лично Сергей Станишев бе обещал на ресторантьори отмяна на пълната забрана и връщане на стария вариант със зали за пушачи и непушачи. Министър Андреева пък заговори за либерализиране на забраната веднага щом пое здравното ведомство. Да, ама не.

За разлика от зимното скачане, протести и недоволство обаче днес в бранша новината бе посрещната спокойно. Според председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация сега “няма да разпалват битка, защото всичко в държавата върви на конец”. “Няма да извиваме ръцете на депутатите”, коментира Благой Рагин пред Plovdivutre.bg. За протести или стачки браншът не мислил въобще. Той каза, че ще коментира подробно след като съгласува мнението с още 20 регионални организации.

Шефът на пловдивската ресторантьорска асоциация Димитър Лукарев, който през зимата водеше протеста на пушачите, също прие изказването на министър Андреева като нормално. Ще изчакаме да видим дали промените в закона ще минат на първо четене, каза той. Сега е лято, пуши се навън, но бързо ще дойде зима, коментира Лукарев. По думите му ситуацията в страната е тежка, нищо не работи, а клиентите избягват заведенията. "Оборотите непрекъснато падат и бизнесът е много чувствителен към политическата обстановка", каза той.