Имунитета на бившия чешки премиер е под въпрос

Свят

08-07-2013, 18:44

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Нечас е замесен в скандал за даване на подкуп и шпионаж

Чешката прокуратура поиска от депутатите да снемат имунитета на бившия премиер Петър Нечас, за да бъде разследван за даване на подкупи и по шпионския скандал, които станаха причина за свалянето на правителството му, съобщи председателят на парламента.

"На 8 юли...председателят на парламента Мирослава Немцова получи искане от Върховния държавен прокурор Иво Ищван относно съгласието на парламента за започване на наказателно преследване срещу депутата Петър Нечас", съобщи канцеларията на Немцова в комюнике.

Десният Нечас напусна поста си миналия месец, след като началничката на кабинета му и предполагаема негова любовница беше обвинена в злоупотреба с власт и даване на подкупи заедно с още седем високопоставени фигури, включително ръководители на военното разузнаване и бивши депутати. Всички, с изключение на един продължават да са в предварителния арест.

Според прокуратурата съветничката на Нечас Яна Нагиова наела военни шпиони да следят съпругата на бившия премиер, с която той е в процес на развод. Левият президент Милош Земан назначи дългогодишния си съветник и бивш финансов министър Иржи Руснок за наследник на Нечас. Земан трябва да одобри кабинета му в сряда, но според анализаторите е малко вероятно той да получи вот на доверие в парламента. Гласуването трябва да се проведе до 30 дни.