БСП не ще да сваля президента

От столетницата съветват Плевнелиев да бъде по-умерен в изказванията си

БСП няма да подкрепи искането на "Атака" за импийчмънт на президента, въпреки неумерените и неуместни изказвания на Плевнелиев напоследък.

Това каза на пресконференция в Пловдив депутатът от "Коалиция за България" Петър Мутафчиев.

По думите на депутата, не трябва да се стига до конфликт между институциите. Трябва да има стабилност в държавата.

"Всеки, който цели хаос и иска отново в мътна вода да лови риба и да прокарва своите бизнес интереси, срещу което народът стачкува, иска да дестабилизира държавата. Една дестабилизация няма да е в интерес на българските граждани и не трябва да се върви към подобен ход.

От своя страна президентът също трябва да се изказва по-умерено и по-отговорно. В последно време той допусна много грешки. Именно по тази причина хората сами започнаха да събират подписи за отстраняването му", коментира Мутафчиев.

Той смята, че наистина е трудно де се работи под натиск отвън.

"Най-важното сега е диалогът, затова и правителството и парламентът трябва да направят така, че да има пряк диалог с представители на обществото. Само диалогът може да стабилизира държавата - държавните институции и чак тогава може да се върви към конкретни решения с ясно формирани промени на конституцията и законодателството. Без опозиция също се работи трудно", каза още Мутафчиев.

"Популизъм е от страна на ГЕРБ да не идват на работа, а да гледат отстрани Народното събрание. Разочарован съм и от европейската десница, която обвинява правителството, че е подкрепяно от националисти", каза още депутатът.

"Същите тези националисти гласуваха всички закони с ГЕРБ две години и половина", добави Мутафчиев.

"Без участието на депутатите от ГЕРБ не може да стане промяна в Конституцията и системата на управление, каквито заявки се чуват отвън. Това може да стане само с консенсус - както политически, така и обществен. Каквото и Велико народно събрание да бъде свикано, не може да стане промяна на системата без дебат и консенсус", посочи депутатът.